Més hores de retenció a la xarxa viària vallesana

La C-58 i l'AP-7 emergeixen entre els eixos viaris amb més congestió a Catalunya

  • Congestió a la C-58 -
Publicat el 23 d’abril de 2025 a les 16:20

Els vallesans s'han habituat a aguantar hores i hores de cues a les carreteres que connecten la comarca. Des de la pandèmia, els embussos han crescut a les principals vies de Catalunya i, especialment, al Vallès Occidental. L'AP-7 i la C-58 són el paradigma d'aquesta tendència. "El tram vallesà és especialment notori pel que fa a l'increment de la mobilitat des del 2019 fins avui", confirma Lourdes Puigbarraca, subdirectora de Gestió del Trànsit (SCT).

La C-58 en sentit sud és la tercera carretera catalana que més hores de retencions va acumular el 2024, després de l’AP-7, també cap al sud, i la B-10 en direcció nord, segons dades facilitades pel Servei Català de Trànsit. Si valorem el factor de retenció -que mesura el temps que els vehicles estan aturats i també movent-se lentament a causa de la congestió-, la C-58 és la cinquena artèria amb més intensitat de trànsit, només per darrere de les rondes de Barcelona (B-10 i B-20) i l'AP-7 (nord i sud).

"En la mobilitat obligada -de dilluns a divendres-, trobem tres punts conflictius: Ripollet en sentit nord per enllaçar amb l'AP-7; Montcada i Reixac en sentit Barcelona; i entre Barberà i Sabadell, també cap a la capital catalana", precisa. De sis a deu del matí i de cinc a vuit de la tarda, els trajectes estan marcats per la lentitud i els obstacles que comporten les incidències diàries. 

Més vehicles pesants

En el conjunt de la C-58 -nord, sud, est i oest-, els conductors van acumular gairebé 5.000 hores de congestió, amb trams de longitud de cua per sobre dels 2 quilòmetres de mitjana. En el cas de l'AP-7, les retencions es van disparar el 2024, amb gairebé 8.000 hores d'espera al volant, unes 1.400 més que el 2023, tal com reflecteix l'informe. "Del 2019 al 2024, a la C-58 -per sobre l'AP-7- hem passat de 90.300 vehicles diaris a gairebé 100.000", exemplifica Puigbarraca. "En el tronc central de l'AP-7, a l'altura del polígon Santiga, s'ha passat en cinc anys de 126.000 a 150.000 vehicles, aproximadament", afegeix. L'increment és sobretot de vehicles pesants (+40%), un fet rellevant en la gestió del trànsit.

Totes les dades posen a prova la paciència dels usuaris habituals de la xarxa viària vallesana. Però també quan sortim de la comarca. Les cues a l'autopista van arribar a 7.860 hores acumulades, un augment del 21,5% respecte al 2023, que ja era l'any rècord fins llavors. La mitjana de longitud de les cues va ser de 2,66 quilòmetres. Aquesta variable ha experimentat un increment d'ençà de l'aixecada de barreres. El 2019 les cues eren de 3,28 quilòmetres de mitjana i l'any passat van ser de 3,49 quilòmetres, valors similars als anys anteriors.

Les solucions a la congestió

Puigbarraca remarca que s'està treballant en mesures per millorar, amb projectes que tindran impacte directe en el tram de l'AP-7 i la C-58. "El carril bus-VAO és una de les eines que més ajuden a descongestionar, des de Ripollet a Barcelona. A les tardes s'ha doblat el seu ús", destaca. 

El passat 2 d'abril la consellera d’Interior, Núria Parlon, va presentar al Parlament un seguit de propostes de Trànsit que posen la lupa en la mobilitat vallesana. La responsable del SCT referma que les obres per aplicar la velocitat variable ja s'estan executant. Seran 13 quilòmetres, de Sant Quirze al nus de la Trinitat. Pendent de licitar, hi ha un projecte sobre la taula per establir-la també a l'AP-7 mitjançant la intel·ligència artificial. "És un dels projectes de més envergadura a Catalunya i tindrà un impacte molt important al tronc central, en els enllaços amb la C-17, C-59 i C-58", confia, apuntant al pes de la tecnologia en el procés.

Alhora, es treballa per controlar la velocitat. Així, es posaran en marxa sis nous carros radar i un nou helicòpter amb cinemòmetre que sobrevolarà les carreteres aquest estiu. "El compliment de la velocitat és clau quan parlem de zones de congestió, i més si s'aplica la velocitat variable", emfatitza.

Tot plegat, argumenta, respon a la reordenació dels fluxos de trànsit en aquest eix, en sintonia amb el Ministeri i la Generalitat. "Una part són infraestructures, amb obres a la plataforma, però també altres accions amb impacte a l'hora de reordenar la circulació", sosté. Millorar senyalitzacions, allargar línies contínues o les entrades i sortides a l'autopista, a més d'altres intervencions quirúrgiques, s'endevinen clau per pal·liar el volum de vehicles que circulen per les nostres carreteres i reduir l'accidentalitat creixent.