Malestar entre les famílies de l'escola Bellaterra. Unes 200 persones s'han mobilitzat aquest dijous al matí en una marxa lenta des de Cerdanyola del Vallès fins al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per denunciar la retirada del servei de bus escolar a partir del curs vinent al centre. Els afectats denuncien que la mesura té impacte en més de 140 infants, el 33% de l'alumnat, que només tindrien opció d'arribar al centre amb vehicle privat o caminant a través d'un traçat que no és segur.
"És la nostra única via d'arribada. Es troba en un lloc singular i per això es va signar l'acord entre Ajuntament, Generalitat i famílies per mantenir aquest transport. Hem vist que hi ha una licitació oberta de la línia i que la resta de serveis d'altres escoles continuen en marxa. L'única que han tret és la nostra", exposa Agustina Martínez, portaveu de la Comissió de Transport de l’AFI de l’escola Bellaterra. Des de l'Ajuntament, assegura, defensen que els diners aniran destinats a les necessitats especials, però qüestionen que hagi d'anar en detriment del transport.
Més accions previstes
Davant d'aquest escenari, les famílies han decidit iniciar tot un seguit d'accions de protesta. Després de la concentració d'aquest dijous, avisen que el pròxim 30 d’abril faran una marxa lenta en cotxe cap a l’escola i, a la tarda, una nova concentració davant l’Ajuntament, intervenint en el ple ordinari. A més, no descarten elevar la queixa al Parlament si no es resol de forma satisfactòria. "És un projecte educatiu de 40 anys i se l'estan carregant", lamenta Martínez.
Les famílies atribueixen la mesura a la manca de voluntat de l'Ajuntament d'assumir el terç del servei, d'acord amb un pacte del 2017, quan es va reconèixer la singularitat de l'escola, que es troba lluny del nucli urbà. El cost es cobreix amb aportacions de les famílies i també de la Generalitat. Aquest dijous a la tarda està prevista una reunió amb el govern local per abordar la qüestió.
Una competència d'Educació
De moment, fonts municipals han volgut aclarir que la decisió de no oferir el servei de bus escolar ha estat presa pel Departament d’Educació, que és l’ens competent, responsable i que actualment finança la major part del cost d’aquest servei.
"El Departament ha decidit no continuar oferint aquest servei públic, basant-se en criteris de lluita contra la segregació escolar, un objectiu compartit per tota la comunitat educativa i d’acord amb el Decret d’educació inclusiva del 2017 i el Pacte contra la segregació escolar, signat per la majoria d’institucions, administracions i entitats educatives", asseguren. Així, reiteren la voluntat de mantenir la col·laboració institucional, "però sempre respectant el marc competencial i les polítiques públiques educatives que busquen una escola més inclusiva i equilibrada per a tothom", tanquen. De moment, fonts del Departament no han exposat la seva visió sobre la qüestió.