Vuit dades que proven la desigualtat cap a les dones al Vallès

L'informe del Consell Comarcal constata la persistència de les diferències entre homes i dones en el mercat laboral

  • Vuit dades que proven la desigualtat cap a les dones al Vallès
Publicat el 07 de març de 2025 a les 14:29
Actualitzat el 07 de març de 2025 a les 15:22
La commemoració del 8M serveix de marc per posar sobre la taula una realitat perenne, que no entén de calendaris. Diversos indicadors, sobretot en matèria econòmica, reflecteixen la persistència de les desigualtats de gènere al Vallès Occidental. Coincidint amb la data assenyalada, l’Observatori del Consell Comarcal ha publicat una nova edició de l’informe 'Dona i mercat de treball al Vallès Occidental', que recull dades sobre ocupació, formació, condicions laborals i risc de pobresa des d’una perspectiva de gènere. L'anàlisi mostra diferents evidències d'una escletxa que continua present en la nostra societat, malgrat que en determinats àmbits es va escurçant la distància.

Un 40% menys de pensió

Potser la més evident és la que impacta en la butxaca i el mercat laboral: les dones de la comarca guanyen un 18,2% menys que els homes, segons les últimes dades del 2023. Això representa una diferència de sou entre homes i dones de 6.550 euros anuals de mitjana. Amb tot, però, la bretxa s’ha reduït 8,6 punts des del 2016, quan representava el 26,8%. En aquesta mateixa línia, on hi ha la distància més gran és en les pensions per jubilació. La prestació mitjana de les dones vallesanes se situa en 1.052 euros, gairebé 700 euros menys al mes que els homes (40%). L’únic tipus de pensió en què les dones tenen un import superior als homes, a més de favor de familiars, és el de viudetat, ja que es té en compte la contribució dels marits per a fer el càlcul. Curiosament, el col·lectiu femení amb 65 anys i més té un pes relatiu superior als homes (21,6% davant el 17,2%, respectivament), especialment en el cas de les dones amb nacionalitat espanyola.

Més formació, menys ocupació

Com a titulars, destaca també el fet que hi ha un menor nivell d’ocupació femenina i, per tant, major desocupació, sobretot de molt llarga durada. Això perpetua les dificultats. Alhora, les dones presenten major temporalitat en la contractació, especialment de molt curta durada, i a temps parcial. En aquest sentit, el gruix de l’ocupació femenina a la comarca es concentra en el sector serveis (87,2%), especialment en activitats de la llar (95,5%), assistència en establiments residencials (83,1%) o activitats sanitàries (73,2%), molt feminitzades. En canvi, en la indústria, la logística o la construcció, la seva presència és molt menor. La translació en el món laboral contrasta amb un altre indicador: el 36,3% de les dones a la comarca tenen estudis superiors, enfront un 33,7% d’homes. La incidència de l’abandonament escolar prematur entre les dones és 7 punts per sota que entre els homes. Una formació que no té posteriorment un reflex en les garanties per accedir a llocs de feina amb millors condicions econòmiques, tal com mostra l'estadística. Tot plegat, repercuteix en el risc de pobresa, que és del 14,6% en el cas de les dones -un punt per sobre de la masculina-. En aquest punt, incideix de manera notable la nacionalitat de la dona: la taxa de risc de pobresa de les dones estrangeres (41%) és 30 punts superior a les espanyoles (10,7%). [caption id="attachment_335847" align="aligncenter" width="700"] | Observatori CCVO[/caption]