Ara a portada

Barberà i Badia, al límit: el caos per arribar a Barcelona

Pugem a bord de l'A1 per viure en primera persona la realitat d'autobusos col·lapsats que deixen molts usuaris a terra

  • Barberà i Badia, al límit: el caos per arribar a Barcelona
Publicat el 30 d’octubre de 2024 a les 11:08
Actualitzat el 30 d’octubre de 2024 a les 12:37
Totes les veus són unànimes: cal abordar el problema del transport públic que connecta per carretera Sabadell, Badia i Barberà amb Barcelona. Només s'ha de viatjar un cop en hora punta per a comprovar-ho. Pujar a l'A1 o l'A2 és un camí d'obstacles. Arribar a la destinació esdevé un repte per a usuaris que viuen el col·lapse cada dia. "Abans de les vuit del matí, és habitual que molts passatgers es quedin a terra un cop passat Sabadell perquè l'autobús va ple", coincideixen. A la tarda, l'escena es repeteix de tornada, amb llargues cues a l'estació de Fabra i Puig. La demanda fa temps que s'arrossega, mentre les queixes creixen. La saturació, explica una de les conductores, apareix en sortir de la capital vallesana, amb el vehicle per sobre de la seva capacitat. Després de la primera parada a Barberà, en el primer trajecte del dia, ja ha hagut de deixar d'obrir portes. Una situació habitual. En endavant -cinc parades més-, els usuaris que volen pujar es queden a terra, esperant tenir més sort amb el pròxim bus. "Suposa una responsabilitat afegida. Gestionar la frustració de gent que té dret a pujar. Ens convertim en jutges de qui sí i qui no", resumeix la treballadora. A l'interior, gent dreta, entrant a l'autopista a 80 km/h. "Anar sobrecarregat de pes complica la conducció i redueix la visibilitat", expressa sobre els riscos del recorregut.

Un creixement superior al 30%

La massificació, segons dades de Moventis, empresa gestora del servei, s'ha notat sobretot després de la pandèmia. "Abans hi havia dies que el bus anava mig buit. Ara, anem com sardines", confirmen els viatgers. El nou context és sabut per la companyia, que treballa de la mà de l'administració -la Generalitat-. "Cal temps, perquè un operador ha d'ampliar la flota si s'amplia el servei", exposen fonts del grup. La petició de millorar el servei s'estén a altres línies com el B2 o punts de l'Àrea Metropolitana de Barcelona com el Maresme. [caption id="attachment_320762" align="aligncenter" width="700"] Saturació a l'A1 de camí a Barcelona | David Chao[/caption] La companyia apunta als problemes recurrents de serveis alternatius com Renfe, que han empès molts vallesans al transport viari. En aquest sentit, la línia A1 va arribar a experimentar pujades del 60% de la demanda quan no funcionava l'R4, durant el mes de maig. Aquest any, el volum de passatgers a les línies de bus al Vallès s'ha incrementat un 32% de mitjana. Abans de l'arribada de la Covid ja es vivien quotes d'ocupació límit. Després de l'impacte de les restriccions i el confinament, les bonificacions per reduir les tarifes impulsades pel govern espanyol han fet més atractiu el viatge per carretera. I això ha fet repuntar de nou una afluència en màxims difícilment sostenibles. Malgrat mantenir la puntualitat, és inevitable perdre qualitat. Per a fer front al context actual, s'ha ampliat amb un autobús més per hora, passant a tres sortides de l'A1 i A2. La decisió va arribar fa pocs mesos, en dos moviments consecutius. "El Diari va publicar la reclamació dels viatgers pel col·lapse que vivien i es va actuar amb aquesta ampliació de franges. Esperem que tornar-ne a parlar serveixi de nou", desitja una de les habituals a bord.

Un increment insuficient

El darrer Dibaròmetre en municipis de l'entorn vallesà com Barberà ratifica les impressions dels usuaris. El transport públic és una de les preocupacions creixents al territori. Els responsables polítics no són aliens a la conjuntura. De fet, les tres administracions locals implicades en la zona han coincidit a assenyalar la qüestió com una prioritat. A mitjans d'octubre, l'alcalde de Barberà, Xavier Garcés, i el seu homòleg a Badia, Josep Martínez, van mantenir una reunió amb el secretari de Mobilitat i Infraestructures de la Generalitat, Manel Nadal, i la directora general de Transports i Mobilitat, Susi López, per traslladar el malestar dels dos municipis. [caption id="attachment_320763" align="aligncenter" width="700"] Saturació a l'A1 de camí a Barcelona | David Chao[/caption] "El servei no ens connecta amb la freqüència i qualitat mínimes. Per això hem exposat les deficiències que patim", apunta Merche Gibaja, regidora de Mobilitat i Accessibilitat de Badia. En la reunió també es van detallar unes 400 queixes veïnals, demanant alhora millorar l'accessibilitat. En la mateixa línia, el regidor de Mobilitat i Transport Públic barberenc, Joan Muñoz, se suma a la preocupació per l'A1 i l'A2 i afegeix que una altra de les claus és millorar la connexió amb la UAB. "És imprescindible que ampliem la freqüència i que els horaris s’adaptin a les necessitats dels estudiants. També volem agrupar les parades d’autobusos per facilitar els transbordaments entre línies i que tots els que circulen davant del CUAP Cerdanyola-Ripollet s'aturin a la parada existent”. El Govern local ha demanat una línia exprés fins a Barcelona per descongestionar el servei. El reforç del passat mes de maig, reiteren, és insuficient. La Generalitat -aleshores, amb ERC al capdavant- no va complir amb el nombre de vehicles articulats promès. Un fet que ha prolongat la problemàtica. Les parts confien que el Govern català estudiï les propostes un cop tinguin els recursos necessaris. Fonts del departament de Territori sostenen que analitzaran les millores a aplicar durant el primer trimestre del 2025, quan tinguin els pressupostos que els permetin fer noves inversions. Mentrestant, el passatge va arribant a destí, cansat de trajectes que s'eternitzen. Al fons, una frase ressona en un dels seients: "Algun dia passarà una desgràcia".