Ara a portada
Les xifres del carril bus-VAO de la C-58, una dècada després

- Desenvolupen un material capaç d’imitar com el cervell guarda la informació
Publicat el 08 de novembre de 2022 a les 10:08
Actualitzat el 08 de novembre de 2022 a les 12:33
Ara fa una dècada que va entrar en funcionament una de les grans inversions viàries al Vallès Occidental dels últims anys: el carril bus-VAO de la C-58, que uneix Ripollet amb Barcelona. Gairebé set quilòmetres per facilitar l'entrada i sortida de la capital catalana cap a la comarca vallesana i a la inversa per a vehicles amb alta ocupació -inicialment amb tres o més ocupants i actualment a partir de dos- i d'altres. Una obra ideada sota la presidència del tripartit, amb José Montilla (PSC) de president, i inaugurada amb la Generalitat liderada per Artur Mas i que va costar uns 80 milions d'euros.
“Ha funcionat de la manera esperada”, sosté el coordinador de Mobilitat i Seguretat Viària del Servei Català de Trànsit (SCT), Òscar Llatje, és a dir, s'ha captat de mitjana al voltant del 5%, cosa que, s'assimila a infraestructures d'aquest tipus, afegeix. Sent els anys 2015 i 2019 els que més vehicles va arrossegar: 6.253 i 5.844, respectivament, dels quals més de 1.600 eren autobusos en ambdós casos. En l'actualitat s'està "al voltant del 4%" després de dos anys "anòmals" per la Covid-19.
El Govern de 2012 va estimar que 7.500 vehicles utilitzarien aquest ramal -sense comptar ni automòbils elèctrics ni amb etiqueta ECO-. Unes xifres que no s'han assolit i que Llatje justifica que s'hi hagin aproximat pràcticament tres anys després de la inauguració pels canvis de criteri d'ús. I és que al principi tenia horaris d'obertura -els caps de setmana estava tancat- i sentits de circulació -matí direcció Barcelona i a la tarda de sortida-, fins al setembre de 2014 no es va obrir en els dos sentits.
Admet que el carril bus-VAO és “bastant polèmic”, perquè és “una obra cara, i també de manteniment” i que tingui “aquest top suprem del 5%, igual que arreu del món, no és el millor model”. Per a ell, però, aquest projecte s'hauria d'acompanyar d'altres mesures, com per exemple, “un peatge penalitzador per aquells vehicles que no s'agrupen i aleshores, es pot pujar aquest percentatge”.
Insisteix que hauria d'estar “més penalitzat” ocupar un únic espai als cotxes. Per això, recalca que "s'haurà tocat sostre" en l'ús d'aquest accés i insisteix que "si no hi ha un canvi estructural" les captacions no variaran d'aquests números.