Ja podem anar a buscar bolets?

Publicat el 29 de setembre de 2022 a les 14:07
Actualitzat el 24 de novembre de 2022 a les 16:07

Els boletaires sabadellencs més impacients ja s’han calçat les botes, han tret la pols de la cistella i han rondat per boscos. Però no els de la ciutat, encara. De moment, han hagut d’agafar el cotxe. La temporada de bolets, que arriba de la mà de la tardor, ja ha començat

I al Vallès Occidental arriba amb incògnites. Després d’un estiu en què la sequera va fer disparar totes les alertes pels alts perills d’incendis, les previsions són incertes. 

“Hem de pensar que els boscos han patit grans dèficits d’aigua. I com que els arbres en necessiten, han de captar-ne tota la que puguin. Això fa que sigui més difícil que surti segons quina tipologia de bolet”, assenyala l’expert boletaire Andrés Valverde, membre de la Societat Catalana de Micologia

Les sequeres de l'estiu han dificultat l'aparició de bolets / D.S

Ara, tal com ressalta, toca esperar una mica d’embranzida climatològica perquè els bolets comencin a sortir per les contrades vallesanes: “Hi ha menys hores de llum i això va bé, però fa falta un xoc tèrmic, que plogui i que les temperatures mínimes del dia baixin una mica, potser fins als 9 o 10 graus”. Tal com explica Valverde, la fredor activa el cos vegetatiu del fong, el miceli, “que necessita aigua d’on xuclar” perquè s’iniciï el bolet. 

A Sabadell les temperatures ja han començat a baixar i es nota tant al carrer com als boscos. I precisament aquest dijous, el Servei Meteorològic de Catalunya pronostica l’arribada de precipitacions a la tarda. Els experts micòlegs apunten que els bolets necessiten prop d’una desena de dies després de la pluja per sortir. Ara bé, si el vent no bufa fort, millor: “Els episodis forts de vent tallen en sec l’aparició de bolets”, adverteix l’expert micòleg. 

Els Pirineus han tornen a ser l'indret on més bolets es poden trobar / D.S

Per tot plegat, els boletaires sabadellencs més impacients han hagut d’enfilar Catalunya amunt per treure de penes el cistell. Cap al Pirineu, a buscar ceps. O cap al Ripollès o Moianès, a la recerca d’ous de reig. O a la conquesta de rovellons, a les comarques del Berguedà i la Cerdanya, on fa setmanes que ja hi ha en abundància esclata-sangs o pinetells. 

A Sabadell, encara no. Però si una cosa caracteritza els boletaires és la paciència, tant a l’inici de la tardor com a les seves incursions al bosc. Que vagin preparant les botes i el mapa, que el millor moment de l’any ja és a punt d’arribar.