Què tenen en comú Lamine Yamal, Kuromi i Peppa Pig?

Tot i que la xocolata s’ha encarit un 25%, els sabadellencs ja encarreguen mones

  • Mones al forn Valls Pa -
Publicat el 10 d’abril de 2025 a les 16:16

Per a conèixer quins fenòmens idolatren amb passió els infants catalans només cal treure el cap aquests dies en una pastisseria. N’hi ha que són temporals i altres que perduren durant moltes generacions. Encara falten gairebé dues setmanes perquè els fillols rebin les mones dels seus padrins, però a les estanteries dels establiments més dolços ja hi conviuen tota mena de personatges i temàtiques de xocolata. La Mona de Pasqua 2025 se celebrarà el 21 d’abril. 

Més enllà dels ous, els més clàssics i venuts, hi ha pilotes de bàsquet i futbol per a padrins que no volen arriscar. Elements estàndards com comandaments de consola o animals. Conviuen amb els personatges populars de sempre, que potser els propis padrins van rebre 20 anys enrere: Spiderman, Mario Bros, Sonic i Harry Potter. Una mica més moderna, Vaiana. I l’actualitat cinematogràfica ha tornat a posar de moda Lilo & Stitch, ja que aquesta primavera se n’estrenarà una pel·lícula. 

Un dels fenòmens d’aquest any serà la Kuromi, un personatge fictici japonès amb estètica de vampiressa de qui Netflix ha fet una sèrie d’animació aquesta temporada per commemorar el seu 20è aniversari. El Centenari li ha dedicat una mona artesana feta delicadament a mà, sense motlle. “Moltes nenes de 10 a 13 anys van boges per a trobar aquesta mona”, comenta Eva Fernández, propietària dels forns Centenari. 

I si el Barça fa una bona temporada, també ho noten les pastisseries. Segur que aquest any es venen més mones amb motius blaugranes que els anys de barcelonisme ensopit que ens precedeixen. Sort d’Alexia i Aitana, que sí que van regalar alegries. Per a aquesta Pasqua, doncs, a establiments com el Valls Pa ja hi ha mones que il·lustren la davantera de l’equip masculí, amb Lamine Yamal escudat per Raphinha i Lewandowski.

Per altra banda, com que després de molts disgustos i alguna alegria hem après que ser del CE Sabadell no va lligat a les dinàmiques esportives temporals, sinó estrictament a la fe, la mona arlequinada sempre té els seus clients. L’oficial es troba cada any a Valero Forn Tradicional. I el que no deixa de ser sorprenent és que el Llaminer transcendeixi Nadal i arribi fins a Pasqua. Sí, hi ha mones dedicades al personatge. L’any passat es van vendre, a més del Valero, al Genescà. 

“Les mones de xocolata de Lamine Yamal i de la Vaiana s’enduen la palma. S’estan venent molt. I després, n’hi ha d’altres com el Son Goku i Frozen, per exemple, que deu n’hi do, també”, comenta l’Helena, que treballa a la pastisseria Valls. 

Una de les pastisseries preferides per als sabadellencs és la Sant Marc, on la mona que més venen és normalment la de sara, seguida d’una que combina tres gustos i la de rovell. A pocs establiments es tracta la xocolata com ho fa Isaac Partera. L’any passat van fer un vaixell que va encantar als clients per les seves dimensions enormes i la seva complexitat. 

La xocolata, un 25% més cara

Aquest any, en general les mones seran una mica més petites i, en alguns casos, més cares. El preu de la xocolata ha augmentat un 25% en un any, segons l’Institut Nacional d’Estadística. Els motius, segons va publicar l’Organització Internacional del Cacau, són les condicions climàtiques a regions productores, com per exemple Costa d’Ivori i Ghana. 

Per afrontar aquest augment, i no revertir-lo bruscament en el client, el que faran molts pastissers és vendre mones una mica més petites. També més cares, en alguns casos, és clar. Per altra banda, el preu de les mones de xocolata depèn sempre de la feina que li suposa al pastisser. No és el mateix una figura amb molts retalls, feta a mà, que una amb motlle. En alguns casos, els pastissers fan autèntiques obres d’art. 

Pel que fa a les mones més tradicionals, els pastissos, es venen a un preu d’entre 30 i 40 euros el quilogram. Les bones, de pastisseria i no industrials, utilitzen ingredients de primera qualitat que, en general, són cars. N’hi ha de sara, crema, nata, xocolata... Ha pujat el preu de la mantega, la melmelada i les ametlles marcones que es garapinyen. 

“Moltes vendes”

Malgrat aquest augment de preus, ja hi ha moltes vendes. “Ja n’hem venut la meitat de xocolata. Els nens més petits fan les seves peticions i els padrins les van a buscar amb temps”, comenta Eva Fernández, que assegura que, tot i que hi ha tendències, “els best-sellers sempre són els ous”.

A Valls Pa també n’estan venent moltes i auguren que serà una campanya de Pasqua com la de l’any passat. “Les previsions són bones”, comenten. 

En canvi, el gruix de pastissos tradicionals encara trigarà una mica a vendre’s. És normal, tot i que hi ha qui ja va a buscar el pastís per al diumenge de Rams, que serà el 13 d’abril. En qualsevol cas, hi ha molts sabadellencs que han reservat la mona –de pastís o xocolata– per recollir-la el divendres, ja sigui per evitar quedar-se sense o perquè preveuen marxar fora de la ciutat el cap de setmana previ al dilluns de Pasqua.