• Publicitat

  Joves: guia per anar a comprar al mercat sense por

  És possible comprar aliments de qualitat, com han fet sempre els nostres pares, sense deixar-nos-hi els quartos
  Fruiteria Roser Clapés / LLUÍS FRANCO
  Guillem Plans
  15 de desembre de 2022

  No, comprar a mercat no és necessàriament car. Els paradistes asseguren que és un “fals mite” que els empaita des de fa temps, i se’l volen treure del damunt. La qualitat i la proximitat ofereixen un ampli ventall de preus, però cal conèixer alguns trucs per anar-hi amb les idees clares i no perdre’ns entre tantes ofertes. 

  És possible comprar aliments de categoria i saludables sense deixar-nos-hi els quartos. I segur que ens endurem a casa un bon grapat de consells i receptes, fins i tot. Hem parlat amb els paradistes del Mercat Central per a elaborar una guia pràctica, orientada sobretot a joves, perquè vagin al mercat i comprin qualitat a preu baix. 

  Publicitat

  1. A la peixateria

  “I tant que podem comprar peix bo, de la costa i a molt bon preu al mercat!”, diu la paradista Maria López, de Peix Joan. Ho demostra oferint diferents opcions per un possible client que tingui un pressupost ajustat. 

  Imaginem-nos el Miquel, un sabadellenc de 24 anys que s’acaba d’independitzar i està acostumat a la bona gastronomia de casa els pares. No vol renunciar a la qualitat del mercat, tot i que té un marge econòmic molt menys folgat que ells. 

  Doncs, per exemple, en lloc del lluç de bou que compra la seva família (26,9 euros/kg), podria optar per endur-se una maire (9,80 euros/kg), un substitutiu deliciós però més econòmic. 

  / LLUÍS FRANCO

  Més exemples. Una alternativa al salmó (26,9 euros/kg) seria la truita, un peix blau que costa 8,9 euros el quilogram. O en comptes de llobarro (29,9 euros/kg), el Miquel podria comprar verat per fer a la planxa acompanyat de verdures. 

   2. A la carnisseria

  Preneu nota, que parla Loli Garcia, de la Carnisseria del Mercat. Un consell pràctic a l’hora de comprar carn de molt bona qualitat, saludable i amb un pressupost ajustat: “En comptes de comprar pit de pollastre arrebossat, surt molt millor de preu el pollastre sencer. Te’l tallem i arreglem com vulguis, per poder fer les cuixes a la brasa, el pit per arrebossar i pots aprofitar-ne els ossos per fer caldo”. 

  En qualsevol cas, la paradista vol desmentir que anar al mercat a comprar carn sigui més car que anar en una gran superfície: “No és veritat! La carn picada que moltes vegades et venen, està barrejada amb greix. Jo tinc una persona tota la jornada perquè destriï tota la grassa i quedi només la carn”. 

  / LLUÍS FRANCO

  Sobre la comparativa, opina en la mateixa línia la Montse, de la carnisseria Sanmartí. “Nosaltres pollastre de molt bona qualitat a només 6,6 euros el quilo. No varia gens respecte a un supermercat, i aquí t’ho tallem a davant”. 

  3. Fruita de temporada

  És ben senzill, no cal complicar-se la vida. Un bon consell per comprar barat a la fruiteria és preguntar (si no ho saps) quins productes són de temporada, perquè seran més bons, i aquells que no ho siguin sortiran més cars. La Montse, de Fruiteria i fruits secs Roser Clapés, estarà encantat d’aconsellar-te.

  / LLUÍS FRANCO

  4. Fruits secs

  La paradista també recomana comprar fruits secs al mercat. “Tenim la sort que comprem a l’engròs a moltes cooperatives, per tant, oferim qualitat i preu”. A més, el producte que tenen és molt més saludable que els fruits secs industrials, “només cal mirar-ne els olis amb què estan fets, la procedència i quant temps fa que estan fets”.

  Publicitat
  Publicitat

  També et pot interessar