• Publicitat

    CONSELLS | De la bressol a l’escola: un canvi en majúscules

    Entrevistem Josep Maria Jordana, psicòleg a La Fita Psicologia, per anotar els millors consells per afrontar el canvi de la bressol a I3
    Redacció
    6 de març de 2020

    [Sergi Gonzàlez Reginaldo]

    Un canvi de feina ja pot ser complicat de gestionar per a un adult: noves instal·lacions, noves cares, nous horaris, nous tarannàs… El cos, i sobretot, el cap, han de fer una feina crucial d’adaptació. Un procés que, com tot, costarà més a uns que altres. 

    Aterrar un setembre per primera vegada a l’escola, després d’uns fantàstics dies d’estiu amb la família, i sense consciència de les rutines o el perquè de tot plegat pot ser bastant més traumàtic. Passar de ser els grans de l’escola bressol a ser el més petit de tot un centre educatiu. Impacte, no? 

    Els canvis demanen gestió (familiar, personal…), però sobretot emocional i mental. Construir primer des de dins. Per a entendre com podem iniciar aquesta nova etapa, hem entrevistat a Josep Maria Jordana, psicòleg i cofundador de La Fita de Sabadell, un centre especialitzat en psicologia infantil i en educació emocional. Aquests són els seus ‘tips’ per afrontar de la forma mentalment més saludable l’arribada a l’escola. Ah, i no només per als petits, també per a vosaltres, pares i mares.

    1. La família és un mirall per a l’infant

    L’arribada a l’escola cal viure-la amb tranquil·litat. I no ho diem pels petits i les petites, sinó per als familiars. Tendim a estressar-nos o posar-nos nerviosos amb els canvis; però hem de recordar que l’infant tendeix a comportar-se com ho fa el seu entorn. Així que, un comportament calmat i organitzat serà la millor dosi de seguretat que podrem donar als fills i filles que s’enfronten a una nova etapa. Tot i que l’edat de l’alumne hi juga un paper considerable, el canvi a I3 pot convertir-se en una experiència traumàtica, així que hem de transmetre als infants una gran confiança davant d’aquesta porta que s’obre. El gran referent, i quasi l’únic que tenen els infants abans dels tres anys, són els familiars. Actuem en conseqüència davant d’aquesta gran responsabilitat.

    2. Anticipar-se redueix l’impacte

    No deixis per a demà el que puguis fer avui. Un clàssic, no? Doncs sí, funciona. A aquestes edats, els nens i nenes no tenen consciència dels horaris o les rutines. Serà de gran utilitat que dies abans de començar el curs adaptem ja uns horaris. Per exemple, seguir una rutina pel que fa a l’hora d’esmorzar i després sortir per anar a fer una volta o al parc, per preparar-los per a quan hagin d’anar a l’escola de dilluns a divendres. I altres formes d’anticipar-se. Anar a veure les instal·lacions durant la jornada de portes obertes els ajudarà a reconèixer els espais els primers dies d’escola. Tanmateix, si ja han anat a l’escola bressol o bé han socialitzat amb altres infants, per exemple, a la plaça del costat de casa, els serà més fàcil l’inici de la convivència amb altres companys. 

    3. Ei, que als petits no cal mentir-los!

    “Entra i deixa la motxilla que jo t’espero aquí fora”. I tot d’una, desaparèixer. Incorrecte. Que siguin petits no ens dona el dret a mentir-los. Serà molt més fructífer si els expliquem les coses i els responem tots els dubtes que tinguin. Explicar-los que es quedaran a dinar, o no; que hi haurà un adult a qui podran demanar el que necessitin, que al migdia o a la tarda es tornaran a veure amb la família… Amb la veritat per davant els estalviarem la decepció de pensar que al final les coses no són com ells havien imaginat.

    4. Tots tenim amulets o objectes de la sort

    No ho sembla, però és una tècnica que pot garantir-los una seguretat extra quan estiguin a l’aula sense els familiars. Que portin objectes, com els seus ninots preferits a la motxilla, els pot fer connectar amb la llar. Hi ha famílies que fins i tot posen oli aromàtic al canell de l’infant perquè recordin que aquella olor és l’olor de casa. 

    5. Entendre’ls i escoltar-los, sempre

    Validar els sentiments dels més petits i petites és fonamental. Poden tenir reaccions que no ens agraden: poden estar tristos, o fins i tot agressius i acabar a esgarrapades amb altres companys. Bé, cal posar per davant i valorar primer les emocions que no pas els comportaments. Davant d’actituds incorrectes serà més fructífer mirar d’entendre’ls i d’ajudar-los, que no pas renyar-los i demanar-los que no ho tornin a fer. La primera pregunta que ens hem de fer és: “Per què ha reaccionat així?”. Ja ho hem dit, però els primers dies d’escola poden ser un autèntic trasbals emocional pels infants. 

    6. Pares i mares, confieu en l’escola

    Els adults també hem de fer una adaptació. Deixeu-vos portar una mica i, sobretot, confieu en els professionals de l’escola. Els vostres fills i filles estaran bé.

    Publicitat

    També et pot interessar

  • Diari de Sabadell, el diari de sempre, al servei dels sabadellencs i vallesans.
    Telèfon: 937 275 545

    Redacció: [email protected]

    Publicitat: [email protected]

    Administració i subscripcions: [email protected]

    Plaça de Ricard Simó Bach, 8. 08202 – Sabadell

    Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

    Certificats per:
    Amb el suport de: