Aquest element artístic, obra de Jordi Roca, commemora el centenari del paleontòleg sabadellenc Miquel Crusafont i Pairó (1910-1983), un referent en paleontologia de mamífers. Es troba a la plaça de Miquel Crusafont i Pairó, entre els carrers de Sant Cristòfol i de les Tres Creus. La figura, representada amb un perfil metàl·lic a terra, simbolitza la seva contribució a l'estudi del dinoteri.
Exacte, no és un elefant. El dinoteri o deinotherium –en llatí bèstia terrible– es tracta d’una espècie extinta llunyanament emparentada amb els actuals elefants. Aquests animals es caracteritzaven per presentar uns ullals corbats cap enrere que sortien de la mandíbula, en comptes del maxil·lar com en el cas dels elefants. A més, també tenien les potes i el coll proporcionalment més llargs que el mamífer que coneixem avui dia.
[caption id="attachment_333573" align="aligncenter" width="383"]
De fet, l’exemplar més antic de dinoteri a Europa va ser trobat a Sabadell. Entre els anys 2008 i 2011, durant les obres de construcció de la ronda Oest, es van recuperar 26 dents de dinoteri d’entre 9,1 i 9,4 milions d’anys d’antiguitat.