Les xarxes socials, especialment plataformes com TikTok -on la comunitat coneguda com a BookTok ha guanyat una gran rellevància-, així com Instagram i diversos blogs especialitzats, han transformat profundament la manera com els lectors descobreixen i trien els llibres. Aquest canvi de paradigma fa que, actualment, no es pugui afirmar amb tanta facilitat que els adolescents llegeixen menys a causa de les xarxes socials. Al contrari: en molts casos, aquestes plataformes estan fomentant l’hàbit lector entre els joves, gràcies a les comunitats literàries que s’hi han creat i a la manera com es genera entusiasme al voltant de determinades lectures.
Aquest fenomen també ha tingut un impacte visible en esdeveniments clau del calendari literari, com la diada de Sant Jordi. Les recomanacions virals que circulen a través de diferents espais digitals poden arribar a determinar quins títols esdevenen autèntics èxits de vendes. Per tant, el hashtag #BookTok, sota el qual es reuneix una comunitat massiva de lectors, s’ha convertit en una eina de promoció molt potent capaç d’impulsar les vendes de llibres durant aquests dies.
Un exemple de perfil dedicat a la recomanació de contingut literari és Nymmyn Books (@nymmynbooks a TikTok i Instagram). Aquesta iniciativa va començar l’any 2016, impulsada per la Naomi Gómez (@ngzmr) i la Mercè Cabrera (@mcccace), unides per la seva passió compartida pels llibres. En un inici, es limitaven a recomanar-se lectures l’una a l’altra de manera informal, però amb el temps van decidir donar forma a aquesta afició a través d’un blog on compartien recomanacions i ressenyes dels llibres que llegien. Més endavant, un cop van ser majors d’edat, van obrir el perfil de Nymmyn Books a les plataformes d’Instagram i TikTok amb la voluntat d’ampliar la seva comunitat i connectar amb altres lectors. Des de llavors, han anat creant contingut de manera regular, combinant l’anàlisi literària amb un estil proper i accessible per a un públic jove i lector.

- Naomi Gómez i Mercè Cabrera, creadores de Nymmyn Books
- Cedida
Tendències i modes
Amb tot, el fenomen de BookTok ha transformat la lectura en una activitat de moda, especialment entre els joves, segons apunten les creadores de contingut, qui també són consumidores. Elles expliquen com les comunitats lectores de les xarxes han generat una connexió que impulsa als usuaris a explorar gèneres que anteriorment potser no haurien considerat. “Llegir s’ha posat de moda ara, i cada vegada més joves s’interessen per llibres que, tot i no tenir una història especialment elaborada, causen un gran impacte a les plataformes digitals”, comenta Gómez. Aquesta dinàmica s'ha traduït en un augment significatiu de les vendes, impulsat principalment per recomanacions virals, independentment de la qualitat literària de les obres.
Aquesta comunitat sorgida a les xarxes no només promou la lectura, sinó que també genera un sentiment de comunitat entre els usuaris. És per això que també es destaca que una part important del públic segueix aquestes tendències simplement per sentir-se integrat o formar part d’un col·lectiu. “Això pot portar a lectures guiades més pel què diran que per l’interès personal”, explica la Mercè.
Per la seva part, les llibreries asseguren que l’efecte TikTok ja fa temps que es nota i tot apunta que aquest Sant Jordi tornarà a tenir un paper destacat. Tant a La Llar del Llibre com a l’Abacus, constaten que cada cop més joves -sobretot noies- arriben demanant llibres que han vist recomanats a BookTok o Bookstagram. També ho ha notat la Llibreria Tècnica, tot i que aquesta ja no ofereixi aquest tipus de literatura.
Gèneres literaris a les plataformes
Un aspecte central d’aquestes comunitats és la viralitat d'alguns llibres. L’equip de Nymmynbooks assenyala que sovint són les campanyes publicitàries o els continguts virals els que determinen l'èxit d'un llibre més que no pas la seva qualitat literària. Això ha donat lloc a l'auge de gèneres com el dark romance o històries amb clixés molt marcats (diferències d'edat, enemics que s'enamoren, etc.).

- Literatura juvenil a la Llar del Llibre
- Víctor Castillo
Aquest fet també ho han notat molts llibreters, ja que, en molts casos, els llibres recomanats a les xarxes no estan adaptats al públic que ho consumeix -sobretot nenes d’entre 12-15 anys, apunten-. “Si venen acompanyades dels seus pares, jo els adverteixo del contingut de les lectures”, explica la Isabel de la Llar del Llibre.
Tanmateix, dins aquest panorama també hi ha espais on es promouen ressenyes més profundes i constructives, especialment en blogs o comptes especialitzats. A més, tal com exposen els venedors de llibres, aquestes comunitats han suposat una evolució clara de la literatura juvenil i una oportunitat per apropar la lectura a les noves generacions.
La inmediatesa del contingut (literari)
Cabrera i Gómez destaquen que, tot i que aquest entorn estimula la lectura i pot atreure a nous lectors, també ha instaurat una manera molt particular de consumir literatura. Així, molts usuaris opten per lectures ràpides, on se salten descripcions, seccions introductòries o fins i tot capítols sencers, centrant-se únicament en la trama principal. Aquest enfocament, segons elles, pot debilitar la profunditat narrativa de les obres i interferir en una correcta construcció dels personatges, elements fonamentals de qualsevol relat.
A més, han observat que la necessitat de continuar publicant contingut ha portat als influencers d’aquest contingut a llegir molts llibres en poc temps, donant lloc a una certa “competitivitat per qui llegeix més”, explica Gómez. Aquesta pràctica, que pot semblar un incentiu per millorar la lectura, també arrisca a desvirtuar el gaudi d'una experiència de lectura pausada i reflexiva, afavorint un consum més superficial.
Sant Jordi: què comprar?
De cara a Sant Jordi, les plataformes digitals tenen un paper decisiu en les compres literàries. Molts lectors probablement optaran per llibres populars a TikTok o Instagram, però les creadores de Nymmyn Books animen a buscar també recomanacions més personalitzades o autors locals menys coneguts. "És important aprofitar la visibilitat que ofereixen les xarxes sense perdre el criteri propi”, conclou Cabrera.
En definitiva, mentre BookTok ha fet créixer l'interès per llegir, també planteja reptes sobre superficialitat i qualitat literària. Aquest Sant Jordi pot ser una oportunitat per reflexionar sobre què volem llegir i per què ho fem: seguim una moda o busquem experiències literàries més profundes?