Quines lectures t’han marcat?

Els joves sabadellencs repassen la seva llibreria particular per recordar els llibres més destacats

  • Una persona llegeix en diagonal un llibre -
Publicat el 23 d’abril de 2025 a les 10:06

Les llibreries particulars. Tots recordem un llibre que ens ha marcat per sempre. Una història que ens ha inoculat les ganes de viatjar per nous mons a través de les pàgines d’un autor. Alguns tornen a llegir l’obra per submergir-se de nou en l’aventura. Altres decideixen no fer-ho més i buscar aquella devoció en altres llibres. Quins han suposat un punt d’inflexió en l’etapa adolescent dels sabadellencs?

“Puc devorar un llibre en un dia i estar un mes sense llegir”

Acostumem a pensar que l’hàbit de la lectura s’agafa amb llibres senzills, d’aventures, que arriben en l’adolescència per després entrar en propostes més complexes. En el cas del Pau Gómez, de 16 anys, el procés ha estat una mica menys convencional. “De petit em va marcar L’illa del tresor, però ara tiro més pel gènere filosòfic, de l’estil de Marc Aureli...”, avisa. Precisament Meditacions, obra de l’autor clàssic, va marcar un abans i un després en la seva llista de preferències literàries. “Ara busco coses d’aquest estil”, diu mentre llegeix en diagonal un llibre de Plató. 

El Pau gaudeix anant a les llibreries a descobrir obres, tot i que el seu gust per la lectura s’entén des de la passió irracional: “Potser estic un mes llegint molt i després em dono una treva. En una tarda, per exemple, acabo una obra de teatre i, després, trigo dues setmanes a tornar a llegir”, confessa.

“Tothom hauria de llegir Agatha Christie alguna vegada”

La Marina Aymerich demostra que l’oferta és tan àmplia que pots tastar d’aquí i d’allà i submergir-te en gèneres ben diferents si trobes el fil que et motivi. “Vaig començar amb Blue Jeans, Canciones para Paula, Buenos días, princesa... Després vaig llegir Harry Potter, que també em va marcar molt”, repassa sobre els inicis. El cuc va entrar ben endins i assegura que ara ha aconseguit trobar cada dia una estona per obrir el llibre.

Amb 27 anys, ha indagat en obres i autors de tota mena com Andrea Longarela en l’àmbit de la literatura romàntica o Carmen Mola en novel·la negre, un altre dels seus descobriments. “Tothom hauria de llegir Agatha Christie!”, avisa. 

Recentment, ha llegit Les cançons tristes ja no parlen de mi. “He fet el camí de Santiago i l’escriptora ho plasma molt bé”, diu. Ara, Ikigai apunta a ser el pròxim exemplar en una llibreria que s’ampliarà aquest Sant Jordi.

“Em va la ciència-ficció, la criminologia i la fantasia”

Un dels avantatges de la lectura és que pots connectar els llibres amb infinites disciplines que ens apassionen com l’esport, la música o els videojocs. En el cas del Mikel Quereda, la trilogia El juego infinito va ser un punt d’inflexió. “És ciència-ficció en un món virtual. El protagonista es veu infiltrat en una trama on ha de destapar diversos crims”, narra. Tot i que ja l’ha acabat, ara busca llibres d’aquest estil. “La fantasia, la ciència-ficció i la criminologia és el que em va. He jugat a Dark Souls, així que tot el que sigui fosc i tenebrós casa amb mi”, riu.

De petit, La porta dels tres panys, de Sónia Fernández-Vidal, va incitar una lectura que ara troba en un dels seus hobbies. Aquest Sant Jordi espera rebre algun regal en aquesta direcció, tot i que admet que trobar les estones per llegir no sempre resulta fàcil. “Soc de posar-m’hi una setmana i aprofitar aquest moment de connexió”, precisa.

“Les sagues estan millor construïdes i tenen més suc”

Descobrir un llibre t’obre la porta a tot un univers genuí. Ho sap bé la Sara, que ha viscut un procés fins a conèixer els seus gustos. “La primera vegada que vaig voler omplir la meva estanteria va ser amb una trilogia, La reina del Tearling, d’Erika Johansen”, recorda.

Descobrir la literatura fantàstica va incorporar la lectura en la seva rutina. “És el que més m’agrada. Buscava llibres autoconclusius i, de sobte, n’agafava un i eren set llibres. Des de llavors, vaig de saga en saga”, somriu. A parer seu, “estan més ben construïdes i tenen molt més suc”. 

Cada dia troba l’estona per avançar les històries i assegura que, malgrat ser obres connectades, no necessita tornar a un llibre anterior per recuperar el fil: “tinc molt bona memòria”, confessa.

La saga Trono de cristal, de Sarah J. Maas, i La rueda del tiempo, de James Oliver Rigney Jr., són algunes de les seves recomanacions per aquest 23 d’abril.