L’Associació Veïnal de la Creu Alta ens serà present aquest Sant Jordi amb una nova proposta per a difondre la història i la cultura del barri als més joves de la casa. Hi havia una vegada la Creu Alta es presenta com una opció atractiva per a descobrir alguns secrets d'aquest indret de Sabadell.
El llibre no és només una sèrie de dates i fets: és també una eina de supervivència cultural. Aquesta idea, potent i inspiradora, és la que ha guiat la creació del nou llibre editat per “Biblioteca d’Estudis Creualtencs”, un projecte iniciat fa gairebé vint-i-cinc anys amb la voluntat de preservar la memòria històrica del barri i fer-la arribar a totes les generacions.
El volum, amb text de Manel Camps i Bosser, il·lustracions de Josep Ubia del Amo i produït per Jaume Marco i Perpiña, proposa una mirada amable i divulgativa a la història del barri, explicada com si fos un conte familiar. Amb un estil senzill i proper, Hi havia una vegada la Creu Alta recull en una vintena de capítols els principals episodis d’una història col·lectiva que es remunta al segle X, quan, entre jonqueres i a tocar del riu Ripoll, començava a prendre forma la identitat d’una comunitat.
“Volem que aquest llibre reuneixi la família al voltant d’una història compartida"
El llibre fa un recorregut que parteix dels orígens rurals de la zona, passa pel naixement del poble i arriba fins a la seva integració dins la ciutat de Sabadell, sense perdre mai el to càlid i familiar que convida a compartir la lectura entre pares u fills. Precisament, aquest esperit de transmissió oral i emocional és el que li dona sentit a l’etiqueta d'“història familiar”.
“Volem que aquest llibre reuneixi la família al voltant d’una història compartida", explica Jaume Marco, president de l’Associació Veïnal de la Creu Alta. "Saber d’on venim ens ajuda a estimar més on som. I si ho podem fer junts, com si expliquessin un conte abans d’anar a dormir, encara millor", afegeix.
Els protagonistes d’aquesta narració són la Banyeta i el Taiet, dos personatges entranyables que acompanyen els joves lectors a través d’escenes il·lustrades amb colors vius i un traç simpàtic, que fan accessible i atractiva la història local fins i tot per als més petits.
L’Associació de Veïns de la Creu Alta aposta així per una proposta cultural que combina rigor, emoció i vocació pedagògica. Una obra que vol ser tant una porta d’entrada a la història del barri com una eina per reforçar-ne el sentiment de pertinença.