Sabadell floreix per la diada de Sant Jordi

La rosa vermella continua ocupant l’or a Sabadell, especialment la de tija llarga, però també triomfen propostes com les preservades, els rosers i cúpules o bases decoratives

  • Georgina Caralt, Presidenta Associació Floristes de Sabadell -
Publicat el 23 d’abril de 2025 a les 13:38
Actualitzat el 23 d’abril de 2025 a les 16:35

Un Sant Jordi d’èxit a les floristeries. Amb l’abril esclatant a balcons i la primavera alçant la veu, Sabadell viu una diada de Sant Jordi que batega cada any amb més força. La rosa i el llibre són tradició cada 23 d’abril: la diada pot arribar a aglutinar el 30% de les vendes anuals, segons apunten alguns floristes de Sabadell. Georgina Caralt, presidenta de l’Associació de floristes de la Sabadell i responsable de la Floristeria Caralt, confirma que l’interès per la rosa de Sant Jordi no només es manté intacte, sinó que té una tendència ascendent: “Cada any hi ha un lleuger increment de les vendes, és una tradició molt arrelada”, exposa Caralt, que assenyala que és una diada “molt concentrada” i el seu èxit depèn, en moltes ocasions, del dia de la setmana i de les condicions climatològiques. 

Vuket Art Floral, la Clara Barceló coincideix que les previsions eren molt positives des de l’inici: “Tot feia preveure que aquest any seria millor que l’anterior i vam fer una previsió lleugerament superior a la de l’any passat”.

La tradició no només captiva els sabadellencs de naixement, també els nouvinguts. “És el primer any que visc a Catalunya i he fet meva aquesta tradició. Regalaré una rosa a la meva parella”, sosté en Marcos Méndez, d’origen andalús. També els de tota la vida revaliden la tradició: “Enguany compraré un roser per poder mantenir-les vives més temps”, exposa en Joaquim, que fa més de 20 anys regala una rosa a la seva dona. 

Quines són les tendències? 

La tradició mana: la rosa vermella és el producte estrella i, la resta de colors tenen una demanda molt més modesta. La sostenibilitat és ja tradició: les floristeries s’han desfet dels embolcalls de plàstic i, des de fa uns anys, aposten per altres creacions naturals o sostenibles. Una de les tendències més destacades d’aquest 2025 és l’aposta per la qualitat de la rosa, per damunt de la quantitat. “La gent valora molt que la rosa sigui gran, de tija llarga i de qualitat”, explica Georgina Caralt. També té una forta sortida els rosers, la rosa preservada i presentacions com cúpules o bases decoratives que perduren més en el temps.

Georgina Caralt aposta per creacions pròpies per a embolcallar la rosa, enguany, creant una gran espasa verda. O la Clara Barceló, que ha apostat enguany per embolcalls plantables: “Utilitzem papers fets amb llavors de plantes mediterrànies com farigola, romaní o menta. Quan ja no es vol conservar l’embolcall, es pot plantar i en sortirà una planta.” Afegeix que quatre dels seus models més venuts ja incorporen aquesta mena de materials ecològics. També hi ha espais per a la innovació, com les roses amb bases de xocolata elaborades per artesans locals.

 

Les floristeries no han estat l’únic punt de venda per a adquirir la rosa de Sant Jordi. A Sabadell, s’han autoritzat un total de 181 parades tant de persones físiques i comerciants al detall de flors o llibres, com de gremis, col·lectius i entitats i centres educatius. 

De les parades autoritzades, 43 tenen venda de llibres i 173 roses, tenint en compte que algunes parades van vendre tots dos productes.

Com conservar-les?

“El que és més important és no passejar-la tot el dia al sol i sense aigua”, avisa Clara Barceló. Recomana posar-la ràpidament en aigua freda, tallar la tija de manera regular i canviar l’aigua cada dos o tres dies. Si s’hi afegeix un sobre conservant, millor. També recomanen fer servir aigua neta, canviar-la sovint i col·locar la rosa en un lloc fresc, lluny de fonts de calor o corrents d’aire.