Un 75% dels sabadellencs, preocupats per l’ocupació il·legal d’habitatges

Només un de cada deu veïns de la ciutat no ho considera gens rellevant, mentre que per a un 7,2% dels ciutadans pot representar una petita preocupació

  • Una desocupació al barri de Ca n'Oriac -
Publicat el 09 d’abril de 2025 a les 18:07
Actualitzat el 09 d’abril de 2025 a les 18:11

Set de cada deu sabadellencs es mostren preocupats per l’ocupació il·legal d’habitatges, segons els resultats d’una enquesta en línia formulada pel Diari entre el 4 i el 9 d’abril. Només un de cada deu veïns de la ciutat no ho considera gens rellevant, mentre que per a un 7,2% dels ciutadans pot representar una petita preocupació.

“No em preocupa l’ocupació d’un immoble buit i sense un propietari, sinó la mala convivència que genera en alguns casos”, exposa una de les persones que ha participat en l’enquesta. Ocupacions que es coneixen com a conflictives.  “Convivim amb ocupes fa 11 anys i els veïns estem farts de la degradació del barri, els crits, els sorolls, la inseguretat... És una injustícia”, valora un dels participants. Alguns d’ells carreguen contra l’increment de preus de lloguer, d’altres reclamen mesures per a lluitar contra el sensellarisme i part dels enquestats reclamen endurir les lleis en aquest àmbit. Les ocupacions conflictives són més l’excepció que la norma, però preocupen el veïnat. 

El 2024 va tancar amb un total de 1.427 immobles ocupats, 15 menys que en l’any anterior i una cinquantena menys que el 2022, segons dades que ha facilitat l’Ajuntament, que ha reiterat en nombroses ocasions que tindrien “tolerància zero” davant de les ocupacions conflictives. Tant és així que, a través de l’Arc Metropolità, s’estan destinant recursos i demanant canvis legals i jurídics que permetin actuar davant d’aquests casos. 

Una situació que va més enllà de la nostra ciutat: el ple del Congrés dels Diputats va aprovar el març la presa en consideració d’una proposició de Llei de Junts que planteja canvis legislatius. Proposa que els jutges puguin ordenar el desallotjament immediat dels qui ocupin il·legalment un habitatge en un termini màxim i “improrrogable” de 48 hores des del moment en què es té coneixement de l’ocupació, sense possibilitat d’endarrerir-lo adduint raons de vulnerabilitat. 

La iniciativa proposa que els delictes d’ocupació es considerin flagrants i permanents fins que l’immoble es desocupa, i estableix que en cas de denúncia per ocupació, els jutges hauran de dictar com a mesura cautelar l’expulsió dels ocupants i la devolució de l’habitatge als seus propietaris.

https://www.diaridesabadell.com/2025/04/04/desallotjament-ocupacio-pis-sabadell-ca-noriac/