L'Ajuntament de Sabadell aprova una moció per fer efectiu el traspàs de Rodalies a la Generalitat

La iniciativa va ser presentada per Esquerra Republicana a la Junta de portaveus, celebrada el dia de Sant Jordi

  • Un tren de Rodalies a Can Llong -
Publicat el 24 d’abril de 2025 a les 17:24
Actualitzat el 24 d’abril de 2025 a les 17:27

La Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Sabadell, celebrada ahir dimecres, ha aprovat una moció del grup municipal d’ERC que insta el govern espanyol a accelerar el traspàs a la Generalitat de totes les línies de Rodalies de Catalunya i a donar "compliment íntegre" a totes les previsions d’inversió del pla 2020-2030. En aquest sentit, el text aprovat fa valdre la clàusula de garantia de l’acord de traspàs entre ERC i el PSOE "perquè sigui el mateix govern de la Generalitat qui executi les inversions i plans que no ha executat l’Administració de l’Estat espanyol", tal com exposen des del grup municipal. La moció ha tirat endavant amb els vots a favor de tots els grups municipals l'excepció de Vox i del PP, que s'han mostrat contraris a la transferència.

Quins acords complementen la moció?

El mateix acord també demana que aquesta planificació sigui la referència per a la projecció de les millores de la xarxa ferroviària catalana "condicionant, també, la redacció del segon quadrienni del Pla de Rodalies (2020-2030)". Pel que fa a les línies, el text aprovat per l’Ajuntament de Sabadell insta els executius català i espanyol a traspassar l'R1, de la qual ja s’estan fent els tràmits administratius i el conveni d’encomanda de gestió, i a continuar amb el traspàs de les línies R2 sud i R3 nord, "així com a concretar l’estudi del traspàs de l'R4 i l'R16", i, també, a reforçar IFERCAT com a administradora d’infraestructures de la Generalitat de Catalunya.

Altres acords de la moció republicana insten la Generalitat i el govern espanyol a donar resposta a les reivindicacions i propostes de les plataformes territorials d’usuaris i de promoció del transport públic; el govern i el Parlament a incloure-les a l’Acord Nacional pel Transport Públic, i el govern espanyol a "donar compliment al pla de comunicació acordat i elaborar un protocol adreçat als maquinistes i al personal d’atenció amb l’objectiu de comunicar als usuaris les incidències que puguin ocórrer en el servei, assegurant una comunicació fluïda, entenedora, eficaç i en català".

Gabriel Fernández, contundent amb Rodalies

El portaveu del grup municipal d’ERC, Gabriel Fernàndez, s'ha mostrat contundent amb el servei de Rodalies, assegurant que "provoquen greus problemes als ciutadans del nostre país i que limiten el nostre dret a la mobilitat". A més, ha associat aquesta manca de gestió a un augment de vehicles circulant: "La manca de fiabilitat del servei, redueix el nombre d’usuaris de la xarxa de Rodalies i incrementa el trànsit de vehicles privats, amb les consegüents emissions a l’atmosfera i problemes de congestió de les carreteres i carrers de les nostres ciutats". 

Fernàndez espera que "la implementació del traspàs integral de Rodalies i que el treball conjunt d’ambdues administracions permeti impulsar un pla de xoc que minimitzi les afectacions als ciutadans". Finalment, ha valorat la feina "excel·lent" que es fa a Catalunya amb FGC i ha conclòs assegurant que "cal fer el mateix amb Rodalies".