La Crida proposa impulsar el compostatge privat i comunitari a Sabadell

El grup municipal reclama criteris clars, més facilitats per a la ciutadania i la instal·lació de punts de compostatge fomentar aquesta pràctica

  • Compostatge gratuït a les deixalleries del Vallès Oriental -
Publicat el 14 d’abril de 2025 a les 12:03
Actualitzat el 14 d’abril de 2025 a les 15:00

La Crida per Sabadell ha presentat una moció per fomentar el compostatge tant en l’àmbit privat com comunitari a la ciutat. Segons ha explicat Anna Lara, portaveu del grup municipal, l’objectiu principal és incentivar pràctiques sostenibles, premiar el compromís veïnal i avançar en la conscienciació social entorn la gestió de residus orgànics.

"Volem potenciar pràctiques sostenibles que recompensin el compromís dels veïns, però també denunciar que una pràctica com el compostatge ha quedat estancada des de fa tres anys", ha afirmat Lara, recordant que fa dos anys ja es va fer una reforma de la taxa de residus que va suposar un increment significatiu, i que aquest increment no s'ha vist acompanyat de mesures compensatòries efectives. "Tota la ciutadania genera residus orgànics, facilitar i promoure el compostatge és una eina clau per reduir l’impacte ambiental, abaixar la taxa de residus i millorar la gestió col·lectiva dels nostres hàbits", assenyala Lara.

La fins ara portaveu de la Crida ha criticat que la nova llei de residus, tot i tenir en compte la taxa, també demana treballar intensament en l'àmbit de les bonificacions per incentivar el bon comportament ambiental. “S’ha de canviar la cultura política i la cultura pràctica de la ciutadania si volem avançar no només en reciclatge sinó en consciència col·lectiva”, ha apuntat. Entre les propostes de la moció, destaca la necessitat de clarificar què implica fer compostatge i garantir que es pugui fer en qualsevol habitatge de la ciutat. "Tenir un compostador en certs habitatges és molt complex. Per això proposem que s’entengui i es reguli la possibilitat de fer compostatge de manera comunitària", defensa Lara.

La moció també preveu la instal·lació de punts de compostatge comunitari en espais públics. "Proposem començar amb dos punts públics, no vinculats encara a cap bonificació fiscal, però que serveixin per generar consciència i avançar cap a una ciutat més sostenible", ha detallat.

La Crida també reclama a través de la moció incorporar objectius concrets i campanyes de sensibilització permanents, superant la pràctica actual de limitar l’activitat a la Setmana del Compostatge al maig. “Només fer difusió una setmana l’any és insuficient; cal una estratègia real que impliqui escoles, veïnat i administració durant tot l’any”, ha dit Lara.

Finalment, la portaveu ha volgut posar èmfasi en les queixes de diversos veïns que, malgrat portar anys compostant, han perdut la bonificació "sense una explicació clara" i han denunciat "la manca de transparència i les contradiccions del govern municipal pel que fa a la gestió del compostatge" a la ciutat. La Crida assegura que ha rebut una quinzena de queixes de veïns en aquesta situació i alerta que això desarticula el foment del compostatge i animen que els veïns afectats facin al·legacions per evitar la pèrdua de la bonificació de la taxa. “El que s’està fent no és només una manca de gestió, sinó una pràctica piròmana dins la política de residus”, ha denunciat Lara. "Hi ha gent que ho està fent bé, però se’ls penalitza per un canvi de criteri no comunicat”, sostenen.