Treure la pols als vells projectes i avançar en les infraestructures pendents. Amb aquest objectiu, representants de la Cambra de Comerç de Sabadell s'han reunit amb la consellera de Territori, Sílvia Paneque, i el secretari de Mobilitat i Infraestructures, Manel Nadal a la seu del departament, a Barcelona.
El president de la Cambra, Ramon Alberich, i el responsable d'Infraestructures i Transport de l'entitat, Pere Puig Ysern, han llistat les prioritats del transport al Vallès, entre les quals hi ha la ronda Nord de Sabadell i Terrassa (B-40). "No són infraestructures de comarca, són fonamentals per a tot el país", defensa Puig, que demana passar de les paraules als fets.
1. Ronda Nord
La ronda Nord de Sabadell i Terrassa és la prioritat número 1 de la Cambra. La carretera entre les dues capitals del Vallès també compta amb el suport dels governs de la Generalitat i de l'Estat, i ja hi ha una ronda dels ajuntaments. "És una proposta viable i possible", exposa Ysern.
La Cambra vol que es construeixi tota la B-40, des d'Abrera fins a Granollers, però accepta prioritzar el tram Terrassa-Sabadell, tal com planteja el Govern català. "Fem un sacrifici, ja parlarem d'arribar a Granollers... Necessitem avançar amb la connexió de Castellar del Vallès per treure 13.000 vehicles de la Gran Via i per desenvolupar espais industrials com Can Bages a Castellar", defensa per després evidenciar: "Si no hi ha una bona connexió, no hi ha una bona logística i així no prosperen les empreses".
2. Túnel d'Horta d'FGC
Les línies d'FGC del Vallès estan al màxim de la seva capacitat, amb un tren cada cinc minuts en hora punta. El Govern de la Generalitat té dues propostes sobre la taula: desdoblar el tram de Sant Cugat amb un nou túnel, i construir un nou ramal des de Bellaterra fins a Horta passant pel Parc de l'Alba (Cerdanyola del Vallès). La Cambra opta per la segona opció. "S'ha de prioritzar el túnel d'Horta, sense rebutjar l'opció de Vallvidrera", exposa Ysern.
3. Corredor mediterrani i la terminal de la Llagosta
Encara pel que fa al transport ferroviari, l'entitat econòmica vol que s'avanci en la terminal ferroviària de la Llagosta, que servirà per connectar el transport de mercaderies del Vallès amb la xarxa d'alta velocitat Madrid-França i amb el futur corredor mediterrani. "Servirà per descongestionar l'AP-7, que està col·lapsada cada dia. Només cal escoltar els butlletins de trànsit del RACC a la ràdio".
4. El clúster aeronàutic de l'Aeroport de Sabadell
L'ampliació de l'Aeroport del Prat amb la tercera pista va quedar encallada per les diferències entre el Govern de l'Estat i ERC. La Cambra considera que s'ha de reprendre el projecte i tancar una inversió per a l'Aeroport de Sabadell en el marc de les negociacions, aprofitant que hi ha el "mateix color polític" a Madrid i a Barcelona.
Puig s'emmiralla en el clúster aeronàutic de Madrid i creu que Sabadell podria convertir-se en el referent del sector a Catalunya. "La indústria aeronàutica està molt dispersada i podríem aglutinar-la aquí, prop de Barcelona i del Prat", defensa.
5. Inversions en sequera i medi ambient
El Govern català ha aixecat les restriccions de sequera, perquè les reserves d'aigua als embassaments estan per sobre del 60%. Fa un any estaven al 17%. La Cambra creu que, tot i que s'hagi sortit de la situació crítica, el Govern català ha d'executar les inversions pendents en regeneració d'aigua, la connexió de les conques internes i la construcció de dessalinitzadores.
En clau mediambiental, demana a Paneque que s'atorguin ajuts a les empreses per a la retirada de l'amiant, un problema endèmic entre les indústries del Vallès.
A més: acord per millorar les carreteres secundàries i el transport públic
En el marc de la trobada, Territori i la Cambra han acordat que l'entitat farà arribar un seguit d'actuacions prioritàries de baix cost al departament. Segons explica Puig, són "inversions quirúrgiques" amb un cost aproximat entre un i dos milions d'euros, per millorar la xarxa de carreteres secundàries del Vallès per on passen molts camions, com la B-140, i fer reparacions en algunes estacions de transport públic.
Des de la Cambra ho interpreten com el principi d'una línia de treball que tindrà recorregut. "Hem vist que hi ha capacitat de parlar de tots els temes que feia anys que no vèiem en el Govern de la Generalitat", evidencia Puig.