10.43 h del matí, dues palmes venudes. En el que va de dia, anys enrere, la María Santiago ja n’hauria venut deu i en arribar Diumenge de Rams, ja no quedaria pràcticament ni rastre de les més de 300 palmes de totes les mides i guarnicions que ha elaborat una a una. “Faig això des que era una nena, amb vuit anys ja en feia. Però això es perd, acabarà desapareixent en un temps”, lamenta. Aquesta creació, que ja té molt per la mà, pot portar moltes hores de feina: la més elaborada ha suposat quatre hores de feina. “Vaig començar a fer-les al Nadal”, diu. Encara aprofita la seva estada a la parada per continuar fent-ne, especialment de les més petites, de solapa, que són les que més es venen: “Les petites encara tenen sortida, i les de cotxet, per a nadons de mesos”, explica. “La gent més gran encara continua comprant-ne alguna, però els menys joves s’estimen més donar els diners als nens”.
Malgrat que les palmes i palmons incorporen detallets i regals per cridar l’atenció dels més petits, aquest reclam continua sent insuficient. A uns metres més enllà, a la plaça de l’Àngel, s’ubica la Soledad, que ha reprès la tradició d’elaborar i vendre palmes i palmons després de més de 20 anys sense fer-ho. “M’hi he decidit perquè l’economia familiar ho requereix... però això no és pas el que recordava! No està pagat, no s’està venent res!”, diu. En té de tots els preus: des de dos euros fins a 20. A la plaça del Doctor Robert, la María Cortés ja pensa a jubilar-se. “Venim d’altres municipis i no hem venut res, pràcticament”. Arriben a la seva parada uns dels pocs compradors fidels. “Cada any comprem una palma o palmó als nostres nebots, venim des de Polinyà. Ara que ja s’han fet grans, només en comprem una per a la més petita, de 8 anys. És una tradició i no la volem perdre”, exposa una dona que compra cada any la palma a la parada de la Maria.
Les parròquies de la ciutat, diumenge, celebraran la missa i, a continuació, faran la benedicció de la palma, la majoria a les 12 h. A la Puríssima, per exemple, es preveuen dues benediccions: a les 9.30 h i a les 12 h. A la Santíssima Trinitat, la benedicció serà a les 12 h i, a continuació, tindrà lloc un Via Crucis.
Què diu la tradició?
Cada Diumenge de Rams, els padrins tenen per costum regalar als seus fillols una palma o un palmó, dues peces elaborades amb fulles de palmera tendra. Aquesta tradició, fortament arrelada, combina simbologia religiosa amb artesania popular. Els palmons, de formes allargades i senzilles, es fan a partir d’una única fulla, sense cap mena de decoració. Les palmes, en canvi, requereixen més dedicació: les fulles es trenen amb cura per formar motius ornamentals, convertint-les en veritables peces d’art artesanal.
Aquestes ofrenes tenen un significat que va més enllà de l’estètica. Recorden l’entrada triomfal de Jesús a Jerusalem, quan, segons els evangelis, la multitud el va rebre agitant rams. Encara avui, hi ha qui opta per beneir rams de llorer o altres plantes, i hi ha qui els penja als balcons durant tot l’any com a símbol de protecció i com a testimoni viu d’una tradició que travessa generacions.