A càrrec de la referent de benestar emocional dels ambulatoris de Can Rull i Can Llong, Laura Comendador, la biblioteca de Ponent va acollir fa uns dies la xerrada ‘Higiene de la son: mesures i tractament’. “Passem un terç de la nostra vida dormint”, recorda l’experta. Amb aquesta dada a la mà, recomana que tot aquest temps sigui de la màxima qualitat possible; perquè mentre dormim també hem de vetllar per la nostra salut. “Evitar els dispositius mòbils” és només la punta de l’iceberg d’un seguit de recomanacions abans de tancar la llum de la tauleta de nit. Aquesta sessió va ser la primera del cicle ‘Programa d’activitats comunitàries: Salut en acció’ que s’allargarà durant tot l’any.
Amb quin objectiu vau engrescar la xerrada?
L’objectiu principal de la trobada va ser fer una introducció sobre què és la son i donar importància a aquesta part de la nostra activitat, que és tan necessària per establir el nostre equilibri físic i psicològic. Com sabem, l’ésser humà inverteix una tercera part de la vida dormint. Introduïm que les necessitats de son poden canviar d’acord amb la persona, l’edat, l’estat de salut, l’estat emocional...
I quin és el temps ideal de son?
El temps ideal de son és aquell que ens permet realitzar les activitats diàries amb normalitat. Aquí s’inclouen des de les persones poc dormidores, de cinc hores; a les grans dormidores, de 10 hores. Sí que és veritat que el rang més comú són les set o vuit hores al dia. Una persona que es lleva moltes vegades per anar al lavabo o una persona que té dolor persistent, per exemple, tenen el son molt més fragmentat. Per tant, potser hauran de dormir més hores.
A què fa referència aquest concepte, que també titula la xerrada?
Són, bàsicament, recomanacions sobre hàbits saludables de conducte per ajudar a millorar el son.
Pots donar-nos alguns consells?
Si hagués de fer un resum, diria que el més important és utilitzar el dormitori i el llit exclusivament per dormir. Ni llegir, ni veure la televisió, ni parlar per telèfon, evitar les preocupacions i tots aquells temps que ens fan rumiar, evitar discussions amb la parella, treballar, menjar... I establir una rutina prèvia a anar a dormir i que els horaris d’inici i final del son siguin més o menys estables. Està molt trillat, però també cal evitar utilitzar dispositius amb pantalla abans d’anar a dormir. Per què? Doncs perquè fan que s’activi el nostre sistema neurològic i sigui molt més complicat agafar el son. Es veu alterada la producció de melatonina i la llum blava fa que el nostre cervell pensi que és de dia i no generi aquesta hormona de la son. Bàsicament, cal que no estimulem gaire el nostre cervell perquè precisament el que vol és desactivar-se.
Un tema que es parla molt: què passa amb la famosa migdiada? És recomanable o no?
Sempre dependrà molt de la persona. Al final, si ens trobem amb molta somnolència diürna, la podem fer. Però com a màxim hauria de ser de 30 minuts per evitar llevar-nos desubicats.