El comerç de Sabadell salva els mobles davant l'apagada elèctrica: "Els productes s'han conservat bé"

Les càmeres de fred i la ràpida reacció eviten una catàstrofe econòmica als comerços

  • Alfonso Martí, propietari del bar la Parada, va col·laborar en el rescat d'una dona atrapada a un ascensor -
Publicat el 29 d’abril de 2025 a les 13:36
Actualitzat el 29 d’abril de 2025 a les 13:46

Les botigues aixecaven dimarts les persianes amb cues de clients esperant. Els principals eixos comercials de Sabadell –com ara els mercats municipals, l'eix Central, avinguda de Matadepera, Concòrdia i avinguda de Barberà– eren al matí un bullidor de gent que aprofitava la tornada de la llum per omplir neveres i el rebost. La caiguda generalitzada del subministrament elèctric deixa estela i una lliçó: dimarts, hi havia cues als caixers automàtics de Ca n'Oriac i el Centre per a treure diners en efectiu. Molts clients aprofitaven també per reposar la nevera amb productes frescos després d'algunes pèrdues. 

Els establiments amb producte fresc van afanyar-se a protegir els aliments a les cambres frigorífiques, un fet que asseguren que ha salvat el material per a poder-lo vendre aquest dimarts. En establiments amb equipaments frigorífics, la capacitat d’aïllament va permetre salvar el producte fresc. "Per sort era dilluns i nosaltres teníem tancat. No vam obrir en cap moment la càmera i el producte es va conservar. Però patir, i tant que vam patir!", exclama la Isabel, de la peixateria Vanessa del Mercat de la Creu Alta. Cap altre dels paradistes ha hagut de llençar quantitats importants de gènere. Més enllà dels aliments, hi havia certa preocupació per la maquinària: "En tornar l'electricitat, temíem que petés la càmera o s'espatllessin les balances... Però no ha sigut així", deia la Pili, de la parada Aviram Ous i Caça

Cap dels negocis d'alimentació fresca s'ha vist especialment afectat per aquest fet inèdit: alguns admeten que han registrat pèrdues a causa del tancament forçat en molts casos, malgrat que a hores d'ara encara no les poden quantificar. La principal pèrdua ha estat de productivitat, per haver d’enviar treballadors a casa. D'altres, com ara bars i restaurants que funcionaven amb gas, van treballar a un ritme més elevat que de costum. És el cas del bar Parada de Ca n'Oriac: "Les cerveses ens van aguantar fredes fins que va tornar la llum, tot i que la de tirador començava a sortir calenta a la mitja hora", exposa Alfonso Martí, propietari de l'establiment. "Si això passa a l'agost, no podríem haver conservat igual", diu. Ell, que funciona amb planxa i fogons de gas, va poder servir entrepans i platets a molts clients que s'havien quedat sense pla B per dinar. L'Alfonso, enmig dels serveis, va col·laborar també a treure una dona atrapada a un ascensor al davant del seu negoci, a la plaça Farell. "Va estar dues hores atrapada i vam col·laborar per ajudar-la a sortir", recorda. 

  • Avinguda de Matadepera després de la recuperació del tall elèctric general

Fins i tot les gelateries van poder salvar el producte. En obrir el congelador, a la Pastisseria Núria van tenir una sorpresa molt positiva: "Ni els glaçons s'han desfet. Aquí va durar 6 hores i no hem hagut de llençar cap pastís", s'alegra la Zuleica, dependenta. A la gelateria Ca n'Oriac, la Sandra va decidir tancar totalment al migdia. “Esperàvem que durés poc, i a les 18 h ens van avisar que havia tornat la llum. Vam viure-ho amb molta incertesa, però el producte va aguantar bé, sense obrir el congelador”, coincideix. 

  • Gelateria Ca n`Oriac, a l`avinguda de Matadepera

A la cafeteria i geladeria Caffetto, el Marco assegura que els TPV funcionaven “a estones”, i que els gelats es van mantenir perfectament. “A les 18 h ja hi havia llum. Vam ser una de les primeres zones on va tornar”, comenta. Hi havia bars i restaurants que es van quedar sense poder cobrar els clients que estaven consumint al bell mig de l'apagada, amb la promesa que tornarien a pagar tan bon punt es recuperés el servei.

A Casa Planas, on treballen amb càmeres refrigerades i producció diària, van haver de tancar a les 14 h. “A la tarda, cap a les 18 h, la llum havia tornat i vam poder remuntar i treballar. Ens va aguantar tot gràcies a la rapidesa a l’hora de protegir el producte”, explica Anna, una de les responsables. Així i tot, la parada forçada ha afectat la logística: “Avui la producció ha quedat aturada i els camions de repartiment no han pogut arribar”.

  • Anna, responsable de Casa Planas, a l`avinguda de Matadepera

Altres negocis d'alimentació de Sabadell van veure com es disparava la demanda. És el cas del forn Carreras: l'Anna explica que van perdre la producció del forn de la tarda i no van poder obrir la cafeteria, però a les botigues es va treballar de valent. "Al carrer Sant Pere vam haver de tancar a les 19 h perquè no quedava res per vendre”. El sistema de cobrament es va improvisar: “Cobràvem en efectiu, fèiem els càlculs amb calculadores.”

Des de Sabadell Comerç Centre asseguren que la situació "podria haver estat molt pitjor" si el tall de subministrament energètic s'hagués allargat més. "Podria haver estat un desastre, però no hi ha hagut grans pèrdues", valora Jordi Obradors, gerent de Sabadell Comerç Centre. Durant la tarda, a alguns punts de Sabadell, es va poder treballar amb un cert nivell de normalitat. No s'han detectat tampoc actes de vandalisme. Sigui com sigui, dimarts al matí el comerç torna a funcionar a ple rendiment.