Confiança inversora, dinamisme, més compres per vianant i una salut comercial de ferro. El Centre de Sabadell desperta gran interès entre els comerciants i tanca el 2024 amb unes dades optimistes, segons l’últim informe de l’Observatori dels Centres Urbans. El 86,5% dels locals comercials al Centre es troben actius, unes xifres que es mantenen malgrat els sotracs que ha viscut el comerç: ni l’abocament a la digitalització ni l’impacte de la pandèmia ha aturat el ritme comercial al Centre de la ciutat. A banda, de cada deu persones que trepitgen el Centre, en resulten quinze compres. “El comerç al Centre té una molt bona salut, per sobre de la mitjana de ciutats analitzades”, destaca Jordi Obradors, director de l’Observatori dels Centres Urbans, un projecte que analitza dades dels centres urbans de Granollers, Mataró, Olot, Sabadell, Sant Cugat, Terrassa i Vic.
Amb gairebé un miler d’establiments a l’eix comercial –comerços, serveis i restauració– el Centre funciona com un gran centre comercial a cel obert. Però amb una diferència: aquí, la riquesa es queda. “Cada inversió genera activitat local, cada projecte singularitza el barri, crea ocupació i aporta valor. I això ens fa més forts”, apunta Obradors. Segons les estimacions de l’Observatori, la rotació genera una inversió de 6 milions d’euros anuals només amb la posada a punt del negoci.
Cada any una mitjana de 120 establiments obren, tanquen o es traspassen, però el saldo és positiu. “En aquests moments, el Centre genera més inversió i més despesa induïda que el Via Sabadell o que el Corte Inglés”, assenyala Obradors. Segons l’informe, la zona central de la ciutat registra una rotació mitjana del 6% dels establiments comercials quan, en un centre comercial –estudiada i forçada–, es manté en un 4%. Una rotació que, segons Obradors, és positiva: “La novetat atrau, és bo que hi hagi noves obertures i canvis”, sosté.

El centre de Sabadell és un entorn lliure, obert i espontani. “Aquí ningú controla l’oferta, es regula sense cap intervenció. Dins d’aquest entorn, la vitalitat que es manté és sorprenent”, diu Obradors. Aquesta espontaneïtat, afegeix, també demostra la resiliència del model. “Tenint en compte l’impacte brutal que ha tingut internet sobre determinats sectors —els mòbils es van carregar la fotografia, internet els viatges, les plataformes online estan afectant el retail…—, el fet que encara tinguem aquest dinamisme diu molt”.
Més bars i serveis
Canvia el fons, però no la forma: es manté el nombre de locals oberts a Sabadell respecte al 2017, però el mix comercial –els sectors i tipologia d’oferta– són diferents. La restauració i els serveis són els menys afectats pel canvi d’hàbits de consum: aquests sectors guanyen terreny any rere any, una tendència que es consolida, i treuen espai al comerç.
La restauració ja suposa gairebé el 21% de l’oferta comercial del Centre, molt per sobre de la mitjana de la resta de ciutats analitzades (16,20%) i el sector de la moda i complements és el que pateix més: “Hem viscut una concentració dels negocis de moda al llarg dels anys”, exposa Obradors. Les botigues d’alimentació, d’equipament de la llar i oci i cultura mantenen l’oferta en el temps.
Un pla pel comerç singular
El comerç singular i d’autor pot arrelar més a Sabadell: des de l’associació Sabadell Comerç Centre tenen un pla per a impulsar l’arribada de petits comerços a Sabadell amb propostes pròpies i exclusives. Un pla amb noms i cognoms: carrer d’En Font, de l’Escola Industrial, carrer de Sant Quirze... i tota la pastilla que desemboca en el mercat Central. Es tracta d’una de les peces clau en la revitalització futura del centre: segons l’informe, aquesta àrea presenta una mitjana de locals ocupats al voltant del 82% d’ocupació, i això es tradueix en aproximadament una vintena de locals disponibles.
“Es una gran oportunitat, hi ha locals d’entre 70 a 110 metres quadrats, perfectes per a projectes singulars d’emprenedoria: restauració, serveis especialitzats, comerç únic… No són locals per a grans cadenes, sinó per a iniciatives amb personalitat. Això ens fa molta falta”, diu Obradors. Una reflexió compartida per la majoria de comerciants de la zona, que considera que “l’obertura de noves propostes atrau mirades curioses, i això beneficia tot l’eix comercial”, exposen. Vuit de cada deu negocis preguntats pel Diari sostenen que l’arribada de nous negocis els beneficia.

En aquest sentit, Sabadell Comerç Centre proposa adaptar a Sabadell el model Espais Vius de Reus, un projecte que es basa en la col·laboració entre ajuntament, propietaris de locals, entitats comercials i emprenedors, amb acompanyament, ajudes i dinamització de la zona comercial. “Tenim flux, tenim confiança inversora, tenim locals, tenim emprenedors… Només falta posar-ho en ordre i fer que passi”, conclou.