Botigues submergides en la penombra, clients al carrer i datàfons en negre. L’apagada elèctrica general de dilluns que ha afectat la península Ibèrica i altres països del sud d’Europa ha deixat milions de persones sense subministrament elèctric a partir de les 12.33 h, i l'incident ha provocat interrupcions en serveis essencials com el transport públic, les telecomunicacions i els sistemes de pagament electrònic. I un dels sectors més afectats a Sabadell ha estat el comerç local.
Molts comerços de Sabadell han hagut de tancar les portes o limitar els seus serveis davant la impossibilitat de fer servir caixes registradores, sistemes de cobrament amb targeta i altres dispositius electrònics. La situació ha generat pèrdues econòmiques significatives, especialment en sectors com l'alimentació, la restauració i els serveis de proximitat. A més, la falta de subministrament elèctric ha afectat la conservació de productes refrigerats i congelats, obligant alguns establiments a malbaratar productes.
Els comerciants de la ciutat han mostrat una gran preocupació que, sense llum, no han pogut desenvolupar ni de bon tros la seva activitat de forma habitual. Amb els datàfons completament inactius, la majoria de les operacions no s’han pogut dur a terme. “Pràcticament ningú té diners en efectiu”, hi coincideixen la majoria dels comerciants preguntats pel Diari.
Tampoc no funcionen els caixers i molts dels clients s’han quedat sense marge de maniobra a l’hora de pagar la seva cistella: “No portem efectiu i ens quedem sense la compra”, exposa la Lluïsa, que comprava a un comerç d’alimentació al barri de Covadonga.
Molts dels que sí que portaven monedes a sobre han decidit comprar pa i entrepans a forns i granges, sense opció a cuinar a casa molts d’ells, i hi havia locals que de seguida han esgotat el pa. Hi havia restaurants que s'ho han pogut muntar amb una cuina de gas, com ara el restaurant Montserrat.
La màxima expectació està en adquirir un kit de supervivència digital: hi havia cues a basars i altres establiments similars per comprar bateries externes, piles, llanternes, espelmes, ràdios i altres eines per suportar la caiguda de la llum.
Davant d’aquesta situació, les autoritats recomanen evitar desplaçaments innecessaris, estalviar bateria dels dispositius mòbils, seguir les indicacions dels serveis d'emergència i evitar trucar el 112 excepte casos d’urgència i mantenir-se informat a través de canals oficials.