Antigues fàbriques que ara tenen nous usos: "Costa trobar grans espais diàfans"

Són diversos els exemples tant d'iniciativa privada com pública en què s'ha recuperat el patrimoni per donar-li nous usos

  • Ollé i Lorenzo, a la fàbrica Padró Casas -
Publicat el 08 d’abril de 2025 a les 21:42
Actualitzat el 09 d’abril de 2025 a les 08:34

La indústria tèxtil continua present a Sabadell, tant amb les empreses que s'hi dediquen directament, així com el Gremi de Fabricants, com amb les xemeneies i edificis que es conserven. Hi ha vapors i edificis d'antigues indústries tèxtils tant públics com privats que s'han reconvertit amb els anys i tenen nous usos, mentre d'altres agonitzen com és el cas del vapor Turull, al carrer de la Creueta i sobre el qual l'Ajuntament preveu plantejar el seu futur, lligat al de l'aparcament de zona blava, un cop posi en marxa el nou pàrquing del Passeig.

En l'àmbit privat, un dels casos en què s'està treballant actualment per donar-li un nou ús és el de la fàbrica Padró Casas, al carrer de la Creueta, 29, al barri del Centre i just davant del vapor Turull. Fa uns anys s'hi va instal·lar un gimnàs a la planta baixa i, ara, s'estan fent tràmits i les primeres obres perquè tant el primer com el segon pis tinguin activitat i tot l'edifici tingui moviment. A la segona planta hi estan començant les obres Núria Ollé i Marc Lorenzo, sòcia i fundador de l'escola de teatre sabadellenca Àrtic Teatre, que es traslladarà des de l'actual seu que tenen a la Creu Alta a aquest nou emplaçament en els pròxims mesos.

Ollé explica que escollir l'edifici on hi havia la fàbrica Padró Casas es deu a un tema de la singularitat de naus com aquesta. "És molt difícil actualment trobar espais de 80 metres quadrats diàfans sense columnes", relata la sabadellenca, que posa en valor aquest aspecte perquè altres locals que han visitat "tenen columnes al mig i això talla molt l'energia de les classes". Tanmateix, aquest espai del carrer de la Creueta té "molta entrada de llum natural", la qual cosa confien que es tradueixi en un menor consum i estalvi energètic.

A banda de l'aspecte pràctic, tant Ollé com Lorenzo subratllen el valor patrimonial que suposa "poder rehabilitar un espai mort" en el qual veuen molt potencial. La reforma que tot just estan engegant quests dies preveu conservar i posar en valor elements com les encavallades de fusta i la volta catalana en una part del sostre. Aquests elements fan que la sabadellenca consideri que "és un edifici amb personalitat".

En l'àmbit privat, altres iniciatives que han recuperat vapors són l'Abacus, al carrer de les Tres Creus; l'Esclat del carrer de Margenat o la residència per a la gent gran que s'està construint a l'antic vapor Casanovas. Recentment, també, una empresa dedicada a la venda de palets s'ha instal·lat a l'antiga fàbrica dels Nois Boixó, al riu Ripoll.

També hi ha hagut recuperació patrimonial d'antigues indústries o vapors per part de l'Ajuntament de Sabadell. Els casos més recents: el vapor Pissit, que serà un dels espais del futur museu del tèxtil Sabadell Centre Cultura; i Sallarès Deu, una illa sencera del barri de Gràcia, amb diferents naus, que s'està convertint en diferents espais com les escoles de restauració, flequeria o el Centre de Transformació per a la Transició Digital. Per la part pública, hi ha altres exemples que fa més anys que estan funcionament com a equipaments, com la biblioteca Vapor Badia, el centre de formació Cal Molins o la seu de l'empresa municipal d'habitatge, Vimusa, i l'Oficina Jove, al vapor Codina.

En aquest sentit, també s'incorporarà a la llista de patrimoni recuperat el cos principal de l'Artèxtil, a la Gran Via, com a seu del Campus de Ciències de la Vida i la Salut impulsat per l'Ajuntament de Sabadell, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), l'hospital Parc Taulí i l'ESDi. Les obres per adequar-lo està previst que comencin el primer semestre de 2026.