El Saló del Teatre Principal ha acollit el Dia Internacional del Poble Gitano, commemorant, a més, els sis segles de la seva arribada a la península. L'esdeveniment, organitzat per l'Ajuntament de Sabadell, ha destacat per la seva emotivitat i la reivindicació dels drets i la cultura del poble gitano.
L'acte ha tingut lloc a partir de les 18:30 h amb la interpretació de l'himne gitano Gelem Gelem, a càrrec d'Antonio Campos -"el bocaillos"-, acompanyat del guitarrista Falete Perona. Aquest himne, símbol internacional del poble gitano, ha donat pas a una sèrie d'intervencions que han fet valdre la història, cultura i reivindicacions d'aquesta comunitat.
Preservar tradicions i exigir drets
Entre els ponents, ha destacat la intervenció de Manuel Heredia, president de l'Associació Gitana de Sabadell, qui ha posat en manifest a importància de preservar les tradicions i exigir els drets del poble gitano. "Som un poble sense territori, però amb una llengua, una bandera i uns costums que ens defineixen", ha afirmat. A més, ha fet una crida a la representativitat política de la comunitat. "Els gitanos hem de tenir veu a les institucions" sobretot, ha dit, per a fer front els estigmes que encara pateixen.
L'acte també ha comptat amb les intervencions de Carmen Méndez i Jairo Jiménez en representació de la Fundació Secretariat Gitano de Sabadell. Sobretot han destacat el paper fonamental del poble gitano per acabar sent la societat que som avui dia. A més, s'ha posat el focus en la importància de les dones gitanes en la transmissió de la cultura i la identitat.
L'alcaldessa Marta Farrés també va prendre la paraula per expressar el compromís de Sabadell amb el poble gitano. "Jo veig a gent gitana, però per sobre de tot ciutadans i ciutadanes de Sabadell", ha afirmat. Farrés ha volgut destacar, finalment, que aquest dia no només és una celebració, sinó també una oportunitat per reflexionar sobre els reptes pendents.
L'esdeveniment ha culminat amb una interpretació artística que ha combinat música i dansa. Amb la música a càrrec de Perona -guitarrista- i el cantant Antonio Campos, el bailaor Francesc Amador ha aportat la força i l'expressivitat del flamenc, arrodonint un final ple de cultura i art gitano.