Els Jardins de la Fundació 1859 Caixa Sabadell (els Jardinets) van ser dissabte passat l’escenari d’una nova edició de la Mostra d’Entitats de la plataforma Vàlua, que agrupa una vintena d’organitzacions del tercer sector de Sabadell. L’esdeveniment es va dur a terme de 10 a 14 h i va combinar la presentació dels projectes i serveis de les entitats amb actuacions musicals i d’animació per a tots els públics.
Totes les associacions van participar d’una manera o altra a la mostra, aportant materials i participant a diferents nivells. Algunes d’elles, com CIPO, Xalest, Som Suport i Actuavallès van vendre productes, mentre que la Fundació Idea i l’associació juvenil Esquitx es van encarregar de dinamitzar diversos tallers. Des de l’escola d’educació especial Xalest, per exemple, es mostraven productes creats al centre com estampacions i dissenys en samarretes i bosses.
La jornada va estar animada per les actuacions dels Clown’s de l’Associació Êthos, així com de les bandes Bufasons, Castellar Swing Band, L’orgull del barri i San Carlos Club, que van oferir música en directe al llarg del matí, afavorint un ambient festiu i de comunitat. Una mostra que reflecteix la vitalitat del teixit social sabadellenc i el compromís col·lectiu per construir una societat més inclusiva i solidària.
Les entitats que formen part de Vàlua són: Main, F. S. Gitano, CIPO, Avan, Xalest, Actuavallès, SCAI, Atendis, Inspira Arrels, Xaloc, Som Suport, Esquitx, Andi Sabadell, Ethos, Idea, Arteneu, Ningú Sense Sostre, Càritas, CERMA, Supercoopera, Grandalla, Salut Mental Sabadell i Obrir-se al Món.
Atendis - Associació Pro Persones amb Discapacitat Intel·lectual de Sabadell i Comarca
Amb més de 60 anys d’història, Atendis és una entitat sabadellenca que gestiona residències i centres de dia, i promou la inserció laboral de persones amb discapacitat intel·lectual i trastorns de conducta. El seu president, Josep Manuel Suàrez, explica que “fa uns 63 anys que es va fundar l’entitat a Sabadell i tenim cura de persones amb discapacitat intel·lectual i trastorn de conducta”.
Atendis compta amb 250 treballadors per atendre el mateix nombre d’usuaris i disposa d’un pressupost de 8 milions d’euros. Suàrez denuncia que “els salaris dels seus treballadors estan un 36% per sota que els de la sanitat”, i expressa la voluntat de negociar amb la Generalitat per revertir aquesta situació. De cara al futur, Atendis vol ampliar els seus serveis, especialment pel que fa als trastorns de conducta, que són cada cop més freqüents i requereixen respostes específiques.
CIPO
Amb una aposta clara per la inclusió laboral, CIPO ofereix feina a persones amb discapacitat intel·lectual a través de diferents serveis com jardineria i restauració. El president de l’entitat, Joan Madaula, comenta: “Som una entitat que treballem amb persones amb discapacitat intel·lectual per ajudar-les en la inserció tant laboral com social”.
A Sabadell, gestionen espais verds com el rodal del Ripoll i diversos parcs, així com l’espai gastronòmic L’Amanidor. També presten serveis de neteja i gestió de residus. Un dels projectes clau de futur que encara CIPO és la construcció d’una residència que permeti donar resposta i suport a les famílies en què, especialment pares d’edat avançada, no poden atendre totes les necessitats que tenen els seus fills.
Som Suport Fundació
Amb un model centrat en la persona i l’aposta per la vida autònoma, Som Suport acompanya persones amb discapacitat intel·lectual i problemes de salut mental. Xavier, membre de l’equip, explica que actualment atenen 124 usuaris amb el suport de 13 professionals i diversos voluntaris. Fundada el 1995, no va iniciar la seva activitat de suport fins el 2010.
“El nostre objectiu ara és trobar pisos per a persones, tant usuàries com d’altres entitats, que es puguin permetre amb el seu salari” diu, tot reconeixent que es tracta d’un repte molt difícil. L’entitat actua com a tutora legal i ofereix acompanyament integral. També fan una crida a les administracions: “Hem de fer xarxa entre entitats, queda molta feina, i la Generalitat ha d’entendre que un bon finançament és bàsic atendre les necessitat de les persones que atenem”.
Fundació Xalest
La Fundació Xalest es dedica a l’educació especial i serveis ocupacionals en un entorn que fomenta la creativitat i la inserció social. La presidenta de la fundació, Francesa Fernández, explica que des del 1992 funcionen com a escola reconeguda pel Departament d’Educació i, des del 1996, com a centre ocupacional.
A l’escola, els joves a partir de 12 anys aprenen oficis i participen en activitats com l’estampació de samarretes. Un cop acabada aquesta etapa, poden continuar al centre ocupacional. “La Festa de la Ciutat la fa el centre ocupacional cada any a la plaça de l’Ajuntament des de fa 20 anys”, destaca Fernández recalcant una de les dates claus de la seva agenda.Enguany la van celebrar el passat 30 de març. Ara, el seu repte és trobar un nou espai per continuar creixent i oferir serveis adaptats a les necessitats del territori.
Andi Sabadell - Associació Síndrome de Down i Discapacitat Intel·lectual
A Andi Sabadell, l’atenció s’estén al llarg de totes les etapes vitals: des de la infància fins a la vida adulta. La presidenta de l’entitat, Dolors Pallàs, detalla que “donem suport a persones amb síndrome de Down i altres discapacitats intel·lectuals en totes les etapes de la vida, des de nadons, nens en edat escolar, adolescents amb el lleure, adults amb la inserció laboral...”.
L’objectiu és promoure una vida independent i plena, fent que, tal com diu Pallàs, “la seva vida sigui la més semblant possible a la de qualsevol persona de la seva edat, només que puntualment poden necessitar suports”. L’entitat ofereix ajudes en tasques quotidianes com cuinar o gestionar finances, així com acompanyament laboral i de lleure. Ara, volen millorar els espais físics on es desenvolupen les activitats, ja que troben en un moment de creixement, sempre centrant-se en la inclusió.
Actuavallès
Inicialment creada com a resposta a l’epidèmia del VIH l’any 1993, Actuavallès ha esdevingut una entitat referent en l’àmbit de la inclusió social. Treballa amb col·lectius en risc, com persones sense llar o amb VIH, i promou projectes d’assistència directa com rutes per repartir menjar, proves gratuïtes i espais per rentar roba.