Adeu a les restriccions per sequera: quan tindrem les fonts?

Les fonts no funcionaran fins que es publiqui el canvi d’escenari al Diari Oficial de la Generalitat, previsiblement a mitjan mes d’abril. Mentrestant, l’Ajuntament les revisa perquè estiguin a punt

  • Font ornamental de la plaça de Catalunya de Sabadell -
Publicat el 07 d’abril de 2025 a les 21:10

Les fonts ornamentals de Sabadell encara trigaran uns dies a tornar a funcionar tot i que la Generalitat anunciés el cap de setmana passat que aixecarà les restriccions per sequera. No és que a l’Ajuntament no es vulguin posar en marxa sinó que abans han de passar dues coses. La primera: el govern català preveu acordar en el Consell Executiu d’avui dimarts, 8 d’abril, l’anunci en què decretarà la fi de les restriccions en els diferents àmbits: domèstic, industrial i agrícola, acord que entrarà en vigor previsiblement a mitjans de mes, un cop es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

D’altra banda, abans d’activar de nou les fonts l’Ajuntament detalla que s’haurà de seguir un protocol específic per garantir la salubritat de l’aigua utilitzada. “El canvi no entrarà en vigor fins que es publiqui”, insisteixen fonts municipals. En aquest sentit, la setmana passada el consistori ja va dur a terme accions de manteniment a les fonts ornamentals perquè la part mecànica estigui a punt quan es permeti fer-hi circular l’aigua de nou. Es va treballar o es preveu fer-ho en les del Passeig, les places del Pi, Creu de Barberà, Catalunya, Concòrdia, Sant Roc, Llívia, Castanyers i la cascada del llac del parc de Catalunya.

Millora de la situació

La consellera de Territori, Sílvia Paneque, va anunciar dissabte passat des del pantà de Sau que el Govern inicia la desescalada en les limitacions d’aigua per culpa de la sequera, amb la fi de les restriccions als municipis que depenen del sistema Ter-Llobregat, on viuen uns sis milions de catalans. Aquesta millora s’explica per les pluges abundants de les darreres setmanes, després de gairebé cinc anys seguits amb una pluviometria per sota de la mitjana, una situació que ha estat considerada com la pitjor sequera dels darrers dos segles.

Ara, els municipis que depenen del Ter-Llobregat tenen uns embassaments amb una capacitat de 391 hm3, més del doble que fa un mes, i estan pràcticament al 64% de capacitat. Tot i el pas endavant, des del Govern de la Generalitat es fa una crida a mantenir la prudència i no abaixar la guàrdia, ja que la incertesa climàtica podria tornar a posar en risc els recursos hídrics en els pròxims mesos.

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha reclamat en diverses ocasions que no s’apliquessin a Sabadell les mateixes restriccions que altres municipis que no havien fet els mateixos avenços en matèria d’ús d’aigua regenerada o freàtica. Paneque s’hi va referir des de Sau, i va afirmar que “té raó l’alcaldessa de Sabadell, ja no només els ajuntaments que han fet un esforç important, sinó que hi ha moltes indústries que han fet inversions importantíssimes per disminuir la seva petjada hídrica”. Amb tot, va destacar que el Pla Especial de Sequera es va pensar després de la sequera del 2008 en termes teòrics, i que s’ha hagut de tornar a posar en pràctica. De totes formes, s’està revisant el pla per poder vincular restriccions a l’ús d’aigües regenerades o de menys ús d’aigües potables.