De l'oblit a l'Arxiu: la col·lecció de l'espiritisme i republicanisme

L'Arxiu Històric de Sabadell ha rebut una valuosa donació de llibres que es donaven per perduts

Publicat el 06 d’abril de 2025 a les 10:00
Actualitzat el 06 d’abril de 2025 a les 14:52
Un conjunt de circumstàncies, que es remunten a principis del segle XX, ha donat peu a una important descoberta sobre la història i la política de Sabadell. L’Aurora Fargas, infermera ja retirada, ha conservat durant més de mig segle un valuós conjunt de llibres, que recentment ha estat entregat a l’Arxiu Històric de Sabadell. Aquesta col·lecció inclou 79 volums procedents de la biblioteca desapareguda del Cercle Republicà Federal (CRF) -entitat clau en el republicanisme progressista de la ciutat- i, a més, 22 obres relacionades amb l’espiritisme, que havien estat amagades durant dècades.

Orígen dels volums

La història d’aquesta col·lecció té les seves arrels en els avis d’Aurora: Jeroni Fargas i Josepa Gallinat. Ells havien participat activament en el Centre d’Estudis Psicològics, a més d’haver estat pioners del moviment espiritista a Sabadell. Quan va esclatar la Guerra Civil (1936-1939), en Jeroni va decidir protegir aquests llibres, portant-los a casa seva per evitar-ne la possible destrucció en un context de repressió política i cultural. Allà han romàs, custodiats en silenci, fins ara. Quant a les 79 peces del Cercle Republicà Federal (CRF), l’Aurora va tenir un paper essencial en la seva conservació, encara que no en fos del tot conscient en aquell moment. A finals de la dècada dels anys 60, l’Aurora treballava a la Clínica de la Nostra Senyora de la Salut, coneguda popularment pels sabadellencs com Los Eucaliptos. Aquesta clínica, amb el temps, acabaria formant part del complex hospitalari del Taulí. Per una casualitat del destí, el director d’aquesta clínica també era el responsable de la Casa de la Caritat, un edifici que estava anava a ser enderrocat -1969-. Abans de l’enderrocament, però, el director va advertir que hi havia una gran quantitat de documents i arxius acumulats que es guardaven a l’equipament, situat a la que avui dia es coneix com la plaça de les Dones del Tèxtil. Va avisar que si ningú recollia aquests materials, serien destruïts juntament amb l’edifici. Davant aquesta situació, l’Aurora i alguns dels seus companys van decidir actuar per salvar el que poguessin. Es van repartir els exemplars entre ells i cadascú se’n va emportar una part per evitar-ne la pèrdua definitiva. “Jo només vaig encarregar-me de restaurar-los una mica, ja que alguns estaven bruts d’estar al carrer”, recorda l’Aurora.

Com es van descobrir?

Durant dècades, aquestes peces van romandre a la biblioteca de casa l’Aurora, gairebé oblidades. Fa poc, però, en Genís Ribé, nebot de l’antiga infermera i historiador del Museu d’Història de Sabadell, va examinar els documents i va identificar-hi segells pertanyents al Círculo Democrático Federal Instructivoi al Círculo Cooperativo Sabadellés. Aquesta troballa va revelar la gran importància històrica dels exemplars salvats per l’Aurora i els seus companys. Gràcies a aquest gest aparentment modest, però decisiu, es van preservar documents clau que avui formen part del patrimoni històric de Sabadell.

En què consisteixen els llibres?

De les 79 obres del CRF, 51 peces corresponen a l’editorial Montaner y Simón (1882-1914) i, els 28 volums restants, són del Diccionario Enciclopédico Hispano-Americano. Realment, aquests llibres poden trobar-se en altres punts, però “la importància d’aquests llibres no recau en ells mateixos, sinó que havien format part de la biblioteca del Cercle Republicà”, explica Joan Comasòlivas, director de l’Arxiu Històric de Sabadell. En el seu moment, la biblioteca havia estat una de les més grans de Sabadell, “agrupant fins a 1.500 volums i al voltant de 3.000 socis”, explica Comasòlivas. Malgrat tot, en acabar la Guerra Civil i el règim franquista, aquesta col·lecció es va dispersar o destruir, cosa que fa que aquesta troballa sigui encara més valuosa. Tal com comenta Comsaòlivas, “l’Arxiu no acostuma a recollir llibres, però aquests tenen un gran valor per la seva vinculació amb aquella biblioteca”. Fargas comenta que “és un cercle molt gran que finalment es tanca”, resumint així el sentiment d’una etapa que ara conclou. Per altra banda, la donació també ha inclòs un conjunt de llibres -en total 22- relacionats amb el moviment espiritista sabadellenc. Entre aquests, podem trobar diferents traduccions d’Allan Kardec, escriptor francès considerat el fundador del moviment. Els orígens de l’espiritisme a la ciutat es remunten a finals del segle XIX. Va consistir en una doctrina on van participar molts lliurepensadors, republicans i anarquistes, i va estar molt arrelada a Sabadell fins a la Guerra Civil.