Un tramvia a l’eix central de Sabadell per transformar el transport urbà?

Proposen la reforma de la xarxa d’autobusos amb la integració del transport públic amb àrees per a vianants al Centre

Publicat el 03 d’abril de 2025 a les 22:00
Actualitzat el 04 d’abril de 2025 a les 14:01
Un tramvia que recorri l’eix Central –des de la Gran Via a la ronda Zamenhof–, reformar la xarxa d’autobusos i ampliar les àrees de vianants a la zona oest del Centre de Sabadell. Aquestes són les conclusions d’un estudi que ha impulsat Manel Larrosa, arquitecte urbanista i Marc Taulats, enginyer de camins i geògraf i que dijous van presentar a la Fundació Bosch i Cardellach, en el seu cicle sobre el transport públic. Ho presenten, a més, a l’avantsala de l’estudi integral de la xarxa d’autobusos que durà a terme l’Ajuntament el 2026: es realitzarà un estudi integral sobre el transport públic urbà per tal d’identificar les necessitats i mancances del servei, i plantejar el full de ruta del futur de TUS. S’obre la porta a ampliar les línies, generar nous intercanviadors, incrementar els serveis més congestionats en hora punta i perllongar-los a la nit. “Volem participar en aquesta reflexió del transport públic”, apunta Taulats. Quines són les seves principals propostes o conclusions?

Un tramvia a l’Eix Central

Larrosa assenyala que és clau compatibilitzar les àrees de vianants amb el transport públic. “Sabadell viu dos models contraposats: de dilluns a divendres, la Rambla és un espai per a cotxes i autobusos. Diumenge, això desapareix”, exposa l’arquitecte. “Hem de fer-ho compatible”, diu. Per ell, el model passa per la incorporació del tramvia a Sabadell, un model que “s’aclimata als eixos e vianants”, apunta. No necessàriament ha d’anar sobre una via: es poden plantejar autobusos amb rodes més baixes, que s’integrin a les zones per a vianants, amb rodes protegides i una estètica similar a la d’un tramvia. 

Guanyar àrees de vianants

Els experts assenyalen la necessitat d’ampliar les zones per a vianants al sector oest del Centre de Sabadell: “No té cap sentit que pel carrer Sant Joan passin tantes línies”, apunta Larrosa, que veuria la solució en l’impuls d’un gran eix de tramvia. Es proposa, doncs, la creació d’un únic carril exclusiu per a autobusos des de Zamenhof fins a Gran Via, amb la implementació d’un únic carril reversible per a autobusos, amb dues direccions de circulació alternades segons les necessitats del servei. En aquest model, les parades estarien dissenyades per permetre que els autobusos es creuessin sense interrupcions. “Aquesta proposta ajudaria a resoldre els problemes de Via Massagué, creant una gran àrea de vianants ben integrada amb el transport públic”, diu Larrosa.

Establir un nou model

"El dèficit del servei d’autobús sovint és una qüestió de freqüències". Existeixen dos models, segons els experts: un amb menys línies però amb més freqüència, i un altre amb moltes línies però amb poca freqüència. "L’equilibri entre aquests models és essencial per garantir un servei eficient".

Més intermodalitat

“La xarxa d’autobusos urbana i interurbana no es miren entre elles. No té sentit que els interurbans passin per l’interior de Sabadell però no puguin baixar passatgers a les estacions”, exposa Taulats. En aquest sentit, una alternativa viable seria utilitzar algunes línies d’autobús interurbà com a servei ràpid dins la ciutat. Aquest model permetria millorar la mobilitat interna de Sabadell amb autobusos més ràpids i eficients, complementant la xarxa de transport urbà existent. A banda, connectar i coordinar les línies d'autobusos amb les estacions de Rodalies o FGC.