El Mercat Central estudia com reinventar-se: "Cal fer un canvi"

Asseguren que “fa falta un replantejament dels seus usos" i que el futur “no és tan crític com pretenen mostrar alguns"

Publicat el 02 d’abril de 2025 a les 19:41
Actualitzat el 14 d’abril de 2025 a les 17:49

El Mercat Central de Sabadell està patint una època de canvi tant des del punt de vista dels paradistes i del comerç, com des del dels clients. La tendència de la quantitat de parades que tanquen està anant, cada vegada més, en augment i així ho demostren les xifres ofertes per l’Associació del Mercat Central de Sabadell: la darrera a tancar va ser la carnisseria Sanjuan i actualment hi ha 55 parades obertes, respecte a les 90 que hi havia l’any 2004 i les 61 de finals del 2020. Però, tot i això, hi ha una lectura diferent allunyada del catastrofisme i pessimisme amb el qual molts afronten el futur del Mercat Central.

Davant d’aquesta situació, d’incertesa per a molts, hem parlat amb el president de l’Associació del Mercat Central de Sabadell i propietari de la fruiteria i verduleria Roser Clapés, Joan Segalà, i ha explicat d’on pot sorgir aquest alarmisme ciutadà al qual “se li ha de donar una volta”. “El Mercat Central és un quadrat que, en el seu moment, era ple. Només hi ha dues portes hàbils, ja que les altres dues estan tancades. Entenent aquest context, en el moment que han començat a tancar les parades més pròximes a aquestes portes d’accés a la ciutadania ha augmentat la preocupació del futur de l’edifici, però fa anys que ens trobem que tanquen parades per manca de relleu”, exposa.

[caption id="attachment_339516" align="aligncenter" width="700"] El president de l'Associació del Mercat Central i propietari de la fruiteria i verduleria Roser Clapés / DAVID CHAO[/caption]

Trobar relleu, el principal repte

Tot i això, no tot són males notícies; si bé és cert que el comerç va a la baixa, generalment, el nombre d’usuaris que visiten el Mercat Central cada mes és d’unes 10.000 persones, com a mínim, i se’n valora la matèria que s’hi ven. “Ve gent de tot el Vallès a comprar al Mercat perquè oferim productes de moltíssima qualitat”, explica. Aquesta xifra, en termes generals, fa temps que no baixa i així ho exposa: “Parlo per la meva parada, que és la que conec, però en deu anys no he experimentat una baixada de vendes”, comenta. “És evident que ha canviat el model de consum i no hi ha compradors de 20 anys al Mercat, avui, però això no és sinònim de què hagi de tancar d’aquí a 5 anys”, afegeix.

De totes maneres, però, ha volgut emfasitzar el fet que “les parades tanquen per falta de relleu i no per manca de compradors”. No és el mateix que una botiga es vegi obligada a tancar perquè no té prou clientela que no perquè no té descendència. “És molt important entendre la diferència entre aquests dos tipus de tancament”, assegura. “Part de no trobar relleu és per manca de difusió. Estem segurs que si amb mig any d’antelació s’anuncia la jubilació, es pot trobar un relleu. Hi ha gent amb ganes de continuar alguns negocis que no se’ls dona l’oportunitat”, exposen des de l’Associació. “També se’ls hauria de preguntar als joves quin problema hi ha de treballar al Mercat”, afegeix. Des de l’Associació, animen la ciutadania a fer-se càrrec de negocis que no tenen relleu, ja que “hi ha gent amb moltes ganes que podria oxigenar el Mercat Central i així ho han demostrat els que ho han fet darrerament”, defensen.

[caption id="attachment_339517" align="aligncenter" width="700"] Clients del Mercat Central comprant a una carnisseria / DAVID CHAO[/caption]

Nous usos per a les parades en desús

D’altra banda, asseguren que, igual que el model de consum de les persones està canviant, el model del Mercat Central també ho ha de fer. “Cal replantejar què fer amb aquesta quarantena de parades en desús i estem treballant amb l’Ajuntament de Sabadell per poder fer un pla de renovació, tot i que es troba tot en un procés molt inicial encara”, comenten des de l’Associació.

L'Ajuntament, per la seva part, ha assegurat que "volen facilitar l'accés als mercats municipals i pormoure-hi l'activitat comercial"; per això, ofereixen assessorament i programes de formació per a les persones emprenedores que volen iniciar un projecte que pugui encaixar als mercats, i col·laboren amb les associacions de comerciants dels propis mercats per dinamitzar-los. A més, impulsen el relleu generacional a través del projecte Reempresa Mercats Municipals de la Diputació de Barcelona, que facilita la transmissió de parades en funcionament i dona noves oportunitats a persones que volen continuar un negoci ja consolidat.

Tant clients, com paradistes, com membres de l’Associació han demostrat l’estima que tenen pel Mercat Central i tots ells convergeixen en un mateix punt: “No podem deixar que es perdi un espai tan emblemàtic com aquest. La qualitat i el servei són immillorables, ara només cal aprofitar-ho i treballar per adaptar-se a cada moment”.