
Evolució i metodologia del programa
El que distingeix EDUCASSA és la seva capacitat d'adaptació als canvis socials i ambientals. “La natura està saturada perquè consumim massa i malament”, explica Santacruz. Per això insisteix en la importància d’utilitzar només l’aigua necessària: “No podem parar les necessitats socials actuals, però sí que podem ensenyar a fer-ne un ús responsable”. Per aquest motiu, des de la seva creació, el programa ha evolucionat per incorporar noves metodologies que responen a aquestes necessitats de la societat actual, especialment en un context marcat per l’emergència climàtica i l’estrès hídric. Les activitats s’han anat enriquint amb nous conceptes, la qual cosa permet que tant els més petits com els més grans assimilin aquests temes de manera gradual. Les activitats que ofereix EDUCASSA no només transmeten coneixements, sinó que integren el joc i l'aprenentatge de manera efectiva. Els educadors empren recursos visuals, narratius i tecnològics que fan que els nens comprenguin a valorar l’aigua i a entendre que el seu ús responsable és fonamental per a la supervivència de l’entorn.Activitats per a cada edat
La progressivitat dels seus tallers, dissenyats per cobrir diferents franges d’edat, garanteix que cada estudiant rebi un aprenentatge adequat al seu nivell de desenvolupament. Amb això, es busca complir l'objectiu que cada alumne visqui tres "impactes educatius" al llarg del seu recorregut escolar:- Infants (3-5 anys): A través de jocs, contes i activitats lúdiques, s’introdueixen els conceptes bàsics sobre la importància de l’aigua i l’entorn natural.
- Primer cicle de primària (6-9 anys): En aquesta etapa, s’utilitzen dinàmiques interactives i activitats pràctiques que permeten als nens experimentar i comprendre el cicle integral de l’aigua, així com la necessitat de preservar-la.
- Segon cicle de primària i ESO (10-14 anys): Aquí es profunditza en temàtiques ambientals més complexes. Aquestes poden ser la biodiversitat, el desenvolupament sostenible i l’economia circular. En aquesta franja, sobretot es promou el pensament crític i l’acció responsable en relació amb el medi ambient.

Innovació sostenible
En general, la Fundació CASSA no només educa sinó que també representa un exemple a seguir per altres municipis. A Sabadell es reutilitza el 100% de l’aigua depurada en usos com el reg d’espais verds, la neteja de carrers o cisternes d’edificis. "Mentre altres ciutats la tornen als rius, nosaltres la convertim en recurs", assenyala Santacruz. Per entendre-ho, a les depuradores locals s’utilitzen uns bacteris transformen els residus en fangs que després es fa servir també com a fertilitzants agrícoles. A més, el biogàs generat es converteix en energia, fent que no malgastem cap recurs. [caption id="attachment_339411" align="aligncenter" width="442"]