Més diners per digitalitzar la xarxa elèctrica de Sabadell

Endesa reivindica un increment de la inversió (+25%) l'últim any amb actuacions a diferents barris

  • Més diners per digitalitzar la xarxa elèctrica de Sabadell
Publicat el 31 de març de 2025 a les 12:22
Actualitzat el 31 de març de 2025 a les 16:36
La xarxa elèctrica de Sabadell ha experimentat en els últims mesos un procés de digitalització que ha arribat a noves àrees de la ciutat. En aquest sentit, Endesa remarca que ha destinat més de 720.000 euros en actuacions de millora i reforç de la seves infraestructures de mitjana tensió a la ciutat durant el 2024, una inversió un 25% superior a la de l’any anterior. L’objectiu, sostenen des de la companyia, respon a l'electrificació creixent de la demanda, amb el repte de digitalitzar la xarxa elèctrica per deixar-la més preparada pel futur i, alhora, assegurar un subministrament elèctric "més robust i resilient". En aquest sentit, la companyia elèctrica ja està treballant en el pla d’inversions per al 2025 amb la voluntat de continuar incrementant la qualitat i la continuïtat dels subministrament elèctric als seus prop de 110.000 clients sabadellencs i, així, deixar la xarxa elèctrica preparada per al futur. En els últims mesos, el 60% dels recursos destinats a la xarxa de mitjana tensió a Sabadell -420.000 euros- s'han destinat precisament a la digitalització. A més, s’ha seguit estenent la sensorització de la xarxa: el 69% del parc de distribució compta amb sensors en diferents instal·lacions que permeten recopilar dades en temps real.

Punts on s'ha actuat

Sobre el terreny, Endesa ha realitzat reformes i implementat el telecomandament a divuit centres de transformació de la ciutat. Aquests dispositius d’actuació remota permeten controlar i maniobrar la xarxa a distància, des del centre de control de la companyia. Així, per exemple, s’han construït dues noves línies de mitjana i baixa tensió al barri del Poblenou que han permès reforçar el subministrament a la zona i, gràcies a una reconfiguració de línies, s’hi ha pogut incloure l’escola Juan Ramón Jiménez. En paral·lel, al barri de Gràcia, també s’ha ampliat la xarxa de baixa tensió que alimenta l’escola Teresa Claramunt amb l’objectiu de possibilitar un subministrament alternatiu en cas d’incidència. A banda de noves línies, l'empresa també ha substituït diferents trams de línies. Entre ells, més d’un quilòmetre de cablejat de baixa tensió a la zona ronda de Ponent, la substitució de cablejat aèria de baixa tensió al barri de Sant Oleguer o el canvi de cablejat convencional aeri per trenat, juntament amb l’estesa de dues noves línies de baixa tensió subterrànies, a Can Puiggener.

Una resposta ràpida a les incidències

Actualment, la xarxa de mitjana tensió del municipi compta amb un 81,2% de les línies soterrades i un 18,8% són aèries. En un comunicat, Endesa reivindica que l’índex “TIEPI” [Temps d’Interrupció Equivalent a la Potència Instal·lada], mitjançant el qual es mesura la qualitat del subministrament d’acord amb la regulació vigent, va ser de 35 minuts el passat 2024 a Sabadell. Molt per sota del màxim fixat per la legislació estatal -superior a les dues hores permeses-. https://www.diaridesabadell.com/2025/03/25/endesa-boscos-cables-electrics-inversio-valles/