Arriba el primer eclipsi solar de l'any, visible des de Sabadell

L'Agrupació Astronòmia posarà teslescopis a disposició dels visitants que vulguin observar el fenomen

  • Arriba el primer eclipsi solar de l'any, visible des de Sabadell
Publicat el 28 de març de 2025 a les 16:20
Actualitzat el 28 de març de 2025 a les 17:04
Els amants de l'astronomia tenen una cita aquest dissabte al matí amb el cel. Durant la jornada, es podrà observar des de Sabadell i tot la península Ibèrica un eclipsi parcial de sol que també serà visible als Estats Units, nord de l'oceà Atlàntic, part de l'Àrtic, Groenlàndia, el nord de Rússia, gran part d'Europa i nord-oest d'Àfrica. El fenomen no ha passat per alt a Sabadell. L'Agrupació Astronòmica de la ciutat posarà durant la matinal de dissabte telescopis portàtils al davant de l'observatori del parc de Catalunya perquè tothom qui vulgui pugui mirar amb seguretat l'efecte. "Tothom que vulgui venir, està convidat. També tindrem ulleres amb filtre solar per vendre", detalla Albert Morral, president de l'agrupació.

La millor hora: poc abans del migdia

Un eclipsi té lloc quan un objecte astronòmic n'amaga un altre. Des de la Terra, podem veure eclipsis de sol, quan la lluna amaga el disc solar, i de lluna, quan l'astre s'interposa a l'ombra que la Terra projecta a l'espai. En aquesta ocasió, l'eclipsi -parcial i de sol- durarà una mica menys de quatre hores (213 minuts), començarà al nord de l'oceà Atlàntic i acabarà a l'Àrtic i al nord de Sibèria (Rússia). El màxim de l'eclipsi es produirà a les 11.47 h (hora peninsular) prop del Canadà, i tindrà una magnitud màxima de 0,933, és a dir, que el 93% del diàmetre solar quedarà ocult per la lluna. A Espanya, l'eclipsi arribarà a una magnitud màxima superior a 0,4 a Galícia (el 40% del diàmetre solar ocult), superior a 0,3 a les illes Canàries i l'oest peninsular (més del 30% del diàmetre solar) i superior a 0,2 a l'est de la península i Balears (més del 20%). [caption id="attachment_338812" align="alignnone" width="700"] Eclipsi solar de l'any 2005 | Juanma Peláez[/caption] En produir-se al matí, el sol estarà a força alçada al cel i la seva observació serà senzilla. El primer lloc on serà visible seran les illes Canàries. A Santa Cruz de Tenerife, el fenomen començarà a les 09:15 hores (hora local canària), tindrà el màxim a les 10:04 i acabarà a les 10:56. A Sabadell, en canvi, ​​el màxim serà a les 11:48 hores (hora peninsular), aproximadament. "Sempre és bonic veure un fenomen així, encara que sigui parcial", destaca Morral. L'escena començarà cap a les onze i s'allargarà fins a les 12:40 hores. En el seu punt àlgid taparà al voltant d'un 14% a la ciutat.

Precaució per gaudir del fenomen

Encara que sigui un eclipsi parcial, mai no s'ha de mirar el sol directament, a simple vista o amb ulleres de sol. Tampoc a través de càmeres o vídeos, telescopis o prismàtics que no estiguin preparats per fer-ho i no disposin dels filtres solars corresponents. Tampoc s'ha de mirar amb filtres no homologats per a l'observació segura del Sol, i en cap cas amb plaques de radiografies. La millor manera d'observar-ho sense perill és veure la seva imatge projectada sobre algun tipus de pantalla situada a l'ombra o amb ulleres especials per a eclipsi, que porten incorporats filtres homologats per la UE. [caption id="attachment_338813" align="alignnone" width="700"] Eclipsi solar de l'any 2005 | Juanma Peláez[/caption]