La Crida denuncia més atacs amb artefactes explosius casolans

L'entitat afirma que no són fets fets puntuals ni aillats i apunten a la radicalització de l'extrema dreta

  • Les notícies més destacades del dia a Sabadell
Publicat el 27 de març de 2025 a les 12:58
Actualitzat el 27 de març de 2025 a les 15:53
La Crida per Sabadell alerta l'auge de l'extrema dreta i els discursos d'odi. En una roda de premsa i a través de xarxes socials, han condemnat uns fets ocorreguts el 15 de març, quan dos activistes de la ciutat, membres del partit, van ser víctimes d'un atac amb artefactes explosius a casa seva. Oriol Rifer, membre del partit, ha destacat que no es tracta d'un fet puntual, i reclama una resposta contundent per part de les autoritats locals i regionals.
 
View this post on Instagram
 

A post shared by Casal Can Capablanca (@cancapablanca)

Aquell mateix dia, la calçotada popular del casal independentista i popular Can Capablanca havia rebut un atac amb unes característiques semblants. Segons va explicar l'entitat, uns desconeguts van llançar des de darrere l'escenari "un artefacte explosiu a la zona on s'estava realitzant el ball després de la calçotada". Malgrat tot, l'artefacte no va causar ferits: va esclatar a l'aire i va produir un fort soroll amb un fum espès. Més tard, i després que els fets es fessin públics, les Bruixes del Nord també van apuntar a un sabotatge al seu local. La Crida ha assenyalat que es tracta d'un atac coordinat, comptant que en una mateixa nit van ocórrer aquests tres incidents en diferents entitats populars. Segons fonts policials, els dos atacs amb els explosius han estat denunciats i s'estan investigant. Quant al sabotatge no hi consta res.

Els atacs tenen algun motiu?

Al comunicat, el partit va posar èmfasi en el fet que "l'extrema dreta es troba en plena escalada de l'ús de violència i això ho veiem en context internacional i ho veiem també aquí als Països Catalans", explica Rifer. Tal com expliquen, els sabadellencs han percebut aquest augment de la simbologia feixista als barris i carrers de la ciutat. És per això que l'entitat política reclama, tant al govern local com el de la Generalitat, acció per fer front a aquests discursos d'odi. "Traslladarem a l'alcaldessa de la ciutat, a la senyora Marta Farrés, que prengui les mesures immediates per traslladar aquest malestar i aquests fets gravíssims a la Conselleria d'Interior, per tal que es posi solució i que es posin totes les eines possibles per aturar aquest fenomen", apunta Rifer. La resposta per part del consistori ha estat posar a disposició l'Oficina d'igualtat i no discriminació. Des d'allà, es traslladaran "els casos a la Comissió de la convivència, l’òrgan municipal que ja tenim per aquestes situacions i on ja s’han tractat altres casos similars". També, però, ha destacat que la Crida, partit denunciant, forma part de la Comissió per la convivència, espai on es tracten aquests casos.