“Vaig acabar COU i no vaig poder seguir estudiant”: l’Escola d’Adults, fàbrica de segones oportunitats

Ampliar el currículum, una espineta pendent o adquirir destresa amb les tecnologies: la Maria José, la Mari Carmen, el Manuel i l'Emilio

  • Renoven el paviment del Racó del Campanar
Publicat el 20 de març de 2025 a les 16:12
Actualitzat el 21 de març de 2025 a les 12:47

L'Escola d'Adults de Can Rull és una porta oberta a una segona –o tercera, o quarta...– oportunitat educativa. "És un reclam per a totes aquelles persones que, per diferents motius, no han pogut completar la seva formació acadèmica en el seu moment o volen millorar les seves competències en diferents àmbits", destaca la directora del centre, Gemma Fontcuberta. "Cada any hi passen més de 400 persones", afegeix. A Sabadell, hi ha quatre Centres de Formació d'Adults: a Can Rull, la Concòrdia, Torre-romeu i la Creu de Barberà.

Per la seva banda, la cap d'estudis del centre, Marta Farrés, destaca la varietat de perfils que es troben a l'escola: "El ventall d'edats va des d'un noi de 16 anys fins a persones de més de 80, perquè no hi ha límit d'edat". L'escola acull tant estudiants que busquen millorar el seu domini del català i el castellà, com persones interessades en formació tecnològica o en idiomes com l'anglès. Amb el temps, el perfil dels estudiants ha anat evolucionant, passant d'una majoria d'immigrants provinents d'altres parts de l'estat als anys 80, a un alumnat més divers que inclou tant persones nouvingudes com aquells que volen reprendre els estudis o complementar la seva formació.

[caption id="attachment_337658" align="aligncenter" width="2560"] Una de les classes d'informàtica que s'imparteixen al CFA de Can Rull / David Chao[/caption]

El centre també acull una Formació instrumental, que és una primera alfabetització i un aprenentatge bàsic per a aquelles persones que necessiten reforçar la lectoescriptura. També cursos d'accés a estudis superiors; és a dir, una preparació per a proves d'accés a cicles formatius de grau mitjà i superior, així com per a la universitat.

La Maria José i la Mari Carmen fan preparació d'accés a la Universitat +45: "Ho tenia pendent"

"Quan vaig acabar el COU volia continuar estudiant, però per motius personals i familiars no vaig poder fer-ho", explica la Maria José. Ara, que ja està jubilada, ha decidit que és el millor moment per reprendre aquesta assignatura pendent. S'ha apuntat al curs de preparació per a accedir a la Universitat en persones de més de 45 anys. "Ho faig per pur plaer i perquè m'agrada, si no aconsegueixo aprovar els exàmens aquest abril no passa res", expressa. S'ho pren d'una altra manera, i ho gaudeix: "Quan era jove, m'asseia al darrere; ara m'assec a les primeres files sempre!".

La seva companya de pupitre, la Mari Carmen també es prepara per als exàmens. "Fem català, castellà i comentaris de text; vindria a ser una preparació del temari de batxillerat comprimit en unes classes", explica. En el seu cas, intentarà eixamplar el seu currículum. "Fa uns anys vaig canviar de feina i em vaig posar a un hospital a fer d'auxiliar d'infermeria i ara estic estudiant per entrar a la universitat i fer-me infermera", sosté. Això sí, amb la tranquil·litat que "ja tinc una feina i si al final no ho aconsegueixo, doncs no passarà res".

El Manuel i l'Emilio cursen les classes d'informàtica: "Tenia por que m'estafessin per internet"

El Manuel i l'Emilio es van conèixer a les classes d'informàtica de l'Escola d'Adult de Can Rull. "Ara, sortim a caminar junts i ens hem fet bons amics", celebra el Manuel. Els dos coincideixen que es van apuntar a les classes pel mateix motiu. La bretxa digital. "Em trobava amb alguns problemes a l'hora de fer coses per internet, per exemple si volia comprar en línia", explica l'Emilio. "Sempre tenia por per si m'estafarien", afegeix. En el cas del Manuel, ras i curt: "No tinc ni ordinador a casa i vaig veure que no sabia ni fer una foto amb el mòbil". Aleshores, va decidir apuntar-se al CFA per a no quedar desplaçat, tecnològicament parlant. A les classes d'informàtica aprenen conceptes bàsics de l'ús de les tecnologies. Utilitzar el correu electrònic, les eines més beneficioses dels telèfons mòbil o navegar per internet amb seguretat. "Em trobava que sempre havia de preguntar als meus fills i, evidentment, ells no tenen tanta paciència com els professors", diu l'Emilio, entre rialles.