“El lloguer no existeix, no hi ha oferta”, deia un agent immobiliari de la ciutat aquest dimecres en una conversa sobre el mercat immobiliari. I les dades que acaba de publicar la Generalitat de Catalunya sobre la signatura de contractes de lloguer el 2024 a Sabadell van en aquesta direcció: són les xifres més baixes dels darrers 15 anys, concretament, des del 2009.
El 2024 es van signar a la nostra ciutat 2.920 contractes de lloguer, la qual cosa és un 19,05% menys que els 3.607 de l’any anterior. Per trobar el primer any en què es van signar menys de tres mil arrendaments ens hem de remuntar al 2009, quan van ser 2.764, al voltant d’un 5% menys que l’any passat, però amb la diferència que la població de Sabadell ha crescut amb unes 14.600 persones.
En canvi, la llei de contenció de rendes no ha aconseguit reduir el preu de la mitjana dels contractes signats l’any passat, ja que van pujar un 4,78% entre el quart trimestre de 2023 i el quart trimestre de 2024 (situat en 809,20 euros). Comparant el mateix període, la Generalitat subratlla que a la ciutat de Barcelona el preu sí que ha baixat, un 5,15%, per sobre del 3,7% de mitjana que ha baixat a Catalunya en aquest temps. La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, va valorar divendres passat que “el Govern de la Generalitat considera que, amb la voluntat de prioritzar el dret a l’habitatge, la contenció de rendes ha tingut un impacte positiu en el mercat del lloguer per a totes les parts i avui, un any després, podem fer una valoració positiva”.
Diversos factors
El gerent de la Cambra de la Propietat Urbana de Sabadell i Comarca, Miquel Àngel Vicente, assenyala que “cada cop hi ha menys oferta. Ara el pis te’l treuen en hores perquè hi ha necessitat, molta, moltíssima. La pressió sobre el mercat de l’habitatge de Sabadell és terrible”. Una opinió compartida per múltiples agents immobiliaris i persones que tenen intenció de comprar o llogar, que comproven diàriament com els pisos o cases que veuen desapareixen ràpidament perquè algú altre els lloga o compra. Vicente creu que “la hiperregulació no funciona i la situació actual del mercat de lloguer afavoreix la compravenda, perquè s’està fent que tothom miri cap allà”.
Té en compte que la limitació dels preus dels lloguers o la por a les ocupacions o als impagaments (inquiocupacions) tiren enrere els propietaris que, en alguns casos, opten per vendre les seves propietats.
Des de la Cambra de la Propietat reclamen recuperar les deduccions per propietaris en la declaració de la renda i estímuls perquè els joves tinguin més possibilitats per llogar els habitatges. Miquel Àngel Vicente també assenyala que el problema que hi ha va per llarg: “per molts pisos que construeixis no arribaràs al que necessites perquè la demanda continuarà augmentant. El Vallès Occidental és la segona comarca amb més pressió demogràfica, la gent ja no se’n va al Baix Llobregat, ve aquí”.