Sabadell té bona salut comercial. L’oferta de botigues, centres de serveis i hostaleria a la nostra ciutat és elevada,
Sabadell se situa per sobre de la mitjana comarcal: la densitat comercial és de
10,3 establiments per cada mil habitants, per davant de Terrassa (9,9), segons dades del Consell Comarcal del Vallès Occidental. “Malgrat l’impacte de la pandèmia, Sabadell es va recuperar molt ràpidament i el comerç va agafar embranzida”, exposa
m, portaveu de la
Comissió de Comerç i Turisme de Cambra Sabadell.
Menys botigues, més serveis i més restauració.
El sector serveis guanya pes i l’hostaleria menja terreny al comerç any rere any, segons els darrers estudis de l’Observatori dels Centres Urbans. “Tenim més restauració que mai”, apunta la portaveu de la Cambra. En total, a Sabadell hi ha 2.224 establiments comercials que superen els 364 metres quadrats i que generen 17.905 llocs de feina.
“Hi ha un ritme comercial molt gran, si un negoci es tanca, ràpidament obre un altre. La
confiança inversora és elevada, especialment a les àrees comercials més potents com el Centre i l’avinguda de Matadepera”, afegeix Fernàndez. Les xifres ho avalen: arran de la pandèmia, a
Sabadell s’han disparat els autònoms que obren nous comerços a la ciutat, un 8,5% més que l’any 2019. Si bé l’oferta comercial està concentrada a punts concrets, des de Sabadell Comerç Centre volen “ramificar” les propostes, incentivant “el comerç singular”.
Gran pes al Vallès
El Vallès Occidental compta amb oferta comercial de
8.907 establiments i una densitat comercial de 9,5 establiments per cada mil habitants, per sota de la mitjana catalana. El comerç i l’hostaleria representa el 20% del valor afegit brut i genera el 28,2% de l’ocupació de la comarca l’any 2024. L’ocupació al sector del comerç i l’hostaleria va augmentar anualment un 0,6%, el que representa 670 llocs de treball més que els que hi havia el desembre de 2023, situant la xifra en 122.005 afiliacions. Respecte a la situació precovid, la xifra de llocs de treball en el comerç i l’hostaleria és un 17,2% superior al que hi havia el desembre de 2019, el que significa 17.875 llocs de treball més.
Barberà del Vallès és el municipi amb la major densitat comercial de la comarca, amb 13 establiments per cada mil habitants, seguit de Palau-solità i Plegamans (11,3) i Sabadell (10,3). Sabadell i Terrassa (9,9) apleguen el major el nombre més gran de comerços, superant el 50%. També Cerdanyola del Vallès (10,2) i Sentmenat (9,3), amb una densitat superior a la mitjana comarcal.

D’altra banda, també creix un 2,3% la contractació laboral al comerç i l’hostaleria. La contractació acumulada en activitats del comerç i l’hostaleria és de 53.854 contractes, el que representa el 20,2% del total de contractes signats a la comarca.
En relació amb l’estructura comercial, el sector de l’alimentació és el que té major pes (32,5% del total). A continuació, se situen l’equipament de la llar (17,2%) i l’equipament de la persona (15,0%).