La Convenció d'Astronomia permetrà a tothom endinsar-se en aquest món

Reunirà experts i aficionats per conèixer i formar-se en aspectes com els forats negres, les nebuloses o l'observació de les estrelles

  • La UAB i les alcaldies del Vallès estrenyen vincles sobre formació, residus i feminisme
Publicat el 05 de març de 2025 a les 14:09
Actualitzat el 05 de març de 2025 a les 14:16
El Casal Pere Quart (Rambla, 69) acollirà la 26a Convenció de l'Agrupació Astronòmica de Sabadell els pròxims dies divendres 14, dissabte 15 i diumenge 16 de març. Aquest esdeveniment reunirà experts i aficionats a l'astronomia per conèixer i formar-se en aspectes com els forats negres, les nebuloses o l'observació de les estrelles, entre altres. Els organitzadors han presentat l'esdeveniment en una roda de premsa a l'Ajuntament –que cedeix l'espai– aquest dimecres. El regidor de Cultura, Carles de la Rosa, ha remarcat que "aquest fet evidencia que tenim una entitat referent al nostre municipi en aquest camp i se'ls ha de felicitar per la feina que estan fent". Per la seva part, la regidora de Turisme, Katia Botta, ha subratllat que la celebració de la convenció suposa assolir "una fita important per la nostra trajectòria com a ciutat que cuida i fomenta la ciència i la cultura". [caption id="attachment_335548" align="aligncenter" width="1000"] Bros, Libotte, Botta i De la Rosa, en la presentació / D.S.[/caption] D'altra banda, el vicepresident de l'Agrupació Astronòmica, Xavier Bros, ha apuntat que la trobada permetrà "acumular coneixement i que la gent pugui compartir experiències". La tresorera de l'entitat, Florence Libotte, ha afegit que al Casal Pere Quart ja s'està duent a terme una exposició "d'homenatge a les dones que han revolucionat la ciència astronòmica".

Calendari

La trobada començarà divendres 14 de març amb dues activitats, que seran les que estaran obertes a tothom. A les 18.30h, l'astrofísica Nanda Rea, investigadora del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), oferirà la xerrada Viatge entre els objectes més extrems de l'univers. Se centrarà en els fenòmens més fascinants del cosmos, com els púlsars, els forats negres i els esclats de raigs gamma. A les 19.30 h, l'astrofotògraf professional Bray Falls impartirà la conferència Descobrint nous objectes del cel profund amb equip amateur, on compartirà el seu procés de treball i els descobriments més recents que ha fet en l'àmbit de les nebuloses. Dissabte, 15 de març, començaran les activitats per les quals cal inscriure's i estan enfocades a professionals i experts de l'astronomia. El catedràtic d'astronomia de la Universitat de València Juan Fabregat parlarà de l'observació de l'interior de les estrelles mitjançant tècniques modernes com l'astrofísica de neutrins i l'astrosismologia. També es presentarà el projecte ExoClock, a càrrec d'Anastasia Kokori, doctoranda en astronomia al University College de Londres, que explicarà com els astrònoms amateurs estan contribuint a la caracterització d'exoplanetes. La 26a Convenció d'Astronomia s'acabarà diumenge, 16 de març, amb una xerrada sobre els eclipsis solars previstos per als anys 2026, 2027 i 2028. L'impartirà el coordinador nacional de divulgació de la Unió Astronòmica Internacional per a Espanya, David Galadí. El ponent analitzarà els reptes i oportunitats que suposen aquests fenòmens per a la comunicació de l'astronomia. Segons els organitzadors, ja hi ha més de 125 inscrits a la trobada. L'assistència divendres és lliure, gratuïta i no cal apuntar-se enlloc. Per anar-hi dissabte i diumenge, cal apuntar-se al web de l'Agrupació Astronòmica.