La funerària sabadellenca Torra construirà un nou tanatori al barri de Gràcia que doblarà la superfície de l’actual. La previsió és començar a construir-lo el segon semestre d’enguany i que les obres acabin l’últim trimestre del 2027. D’aquesta manera, la companyia es vol posicionar per encarar el futur més immediat, tenint en compte que el 31 de desembre del 2027 acaba la concessió que té de les instal·lacions municipals de la ronda d’Orient, al barri de Covadonga. La Junta de Govern Local ha atorgat aquest dilluns la llicència d’obres per construir el nou equipament, que estarà situat al carrer de Raimon Casellas, 134. És al polígon industrial Sud-oest, en la parcel·la que era coneguda com a ‘solar dels gats’ i que actualment s’ha reconvertit en una zona de serveis i ja compta amb dues empreses més: una gasolinera de baix cost i un pàdel amb onze pistes exteriors.
[caption id="attachment_334354" align="aligncenter" width="1000"]
Els consellers delegats de Torra, Xavier Pons i Alejandra Izard, expliquen al Diari que “se’ns acaba la concessió a final del 2027 i hem volgut fer-ho sense pensar en el [proper] concurs sinó pensant que el 1997 es va liberalitzar el sector i abans eren més concessions i monopolis, ara ja no és així i hem decidit començar l’aventura sols les dues famílies que dirigim l’empresa”. La idea és que hi hagi continuïtat entre la finalització de la concessió i l’obertura del nou edifici “per no deixar desprotegit o sense aquest servei Sabadell” independentment del que faci l’Ajuntament amb les instal·lacions municipals. En el nou projecte hi preveuen invertir 8 milions d’euros de fons propis: 6,5 milions d’euros en la construcció i 1,5 milions d’euros en la compra del terreny –que es va formalitzar fa tres anys–. L’obra anirà a càrrec del despatx sabadellenc Next Arquitectura, que ja té el projecte a punt.
L’actual edifici del tanatori és del 1992 i ara Torra en vol construir un de nou adaptat a les necessitats actuals. El nou indret duplicarà la superfície en comparació amb l’actual, passant de prop de 3.000 metres quadrats a uns 6.000 metres quadrats. El nombre de sales de vetlla serà el mateix que ara, 10, però tindran més espai, la qual cosa es vol traduir en una major intimitat i comoditat per als usuaris. També hi haurà lavabos a les sales de vetlla, a part de nous espais comuns com els de lactància materna i jocs infantils i dues sales de cerimònies (una més gran i una més petita). Pensant en els estius, s’està contemplant que hi hagi la possibilitat de dur a terme els comiats a l’exterior. La parcel·la en què es construirà el tanatori tindrà unes 80 places d’aparcament en superfície, segons la previsió de l’empresa, que se sumaran a les que ja hi ha al carrer.
Actualment, Torra té la concessió del servei de tanatori fins al 31 de desembre del 2027. A banda, des del 2010 també té la del cementiri, en aquest cas, fins al 2044. Una de les qüestions a resoldre més endavant és què passarà amb l’actual edifici del tanatori municipal. A Torra afirmen que “ja es veurà” si opten a renovar la concessió, la qual cosa, si la guanyessin, suposaria gestionar dos equipaments funeraris a la ciutat. Tant si guanyés com si no la concessió, l’empresa local ja tindria en marxa el nou tanatori pel seu compte. Davant la possibilitat que hi hagi competència per l’arribada d’una nova empresa de serveis funeraris, Xavier Pons destaca que “sempre fa respecte, però entenem que Sabadell és un municipi de més de 200.000 habitants i és inevitable que algun operador tingui previst posar un tanatori aquí. Estem preparats i pensem que la competència no serà dolenta o perjudicial”. L’obertura del nou establiment de Torra contempla seguir comptant amb els treballadors que té actualment. En total en son 56, entre els que estan destinats als tres espais que gestiona: tanatori, cementiri i crematori.
Enguany la funerària Torra celebra 75 anys amb la “vocació de millorar i donar un servei de qualitat”. “La trajectòria sempre ha sigut positiva, sempre hem intentat donar un bon servei a la ciutadania de Sabadell i, ser concessionaris o no, no ha de canviar res”, afirmen Pons i Izard.
Què ha de passar amb l’edifici actual del tanatori, situat a la ronda d’Orient?
Fonts de l’Ajuntament de Sabadell mantenen la voluntat de seguir els passos del Pla Director del Cementiri Municipal, aprovat el setembre del 2008, i que ja contempla construir un tanatori al costat del crematori municipal, al recinte del cementiri. D’aquesta manera, la part municipal tindria agrupada en un mateix lloc i fora del nucli urbà tot el procés funerari, que és el que es fa en altres ciutats com Terrassa, per exemple.
[caption id="attachment_334355" align="aligncenter" width="1000"]
A banda, les empreses privades poden tenir el seu tanatori en els espais de la ciutat que contempla el planejament urbanístic, com és el cas que impulsa Torra. La major part de la zona habilitada és al polígon Sud-oest (Gràcia), Can Roqueta, Sant Pau de Riu-sec, abans i després del pont de la carretera de Castellar i un espai al costat de Can Gambús a tocar de la C-58. El grup municipal de Sabadell En Comú Podem va reclamar l’octubre del 2023 que el Govern posés fil a l’agulla per obrir el debat sobre com ha de ser la pròxima concessió del tanatori municipal.
https://www.diaridesabadell.com/2025/02/24/competencia-torra-funeraries-sabadell/