Els carrers de
Sabadell són plens de missatges pintats a les parets d'establiments i edificis. Alguns textos dibuixen
reivindicacions que no només afecten els veïns de la ciutat. Un d'ells es el que es pot veure al carrer de Cervantes, al davant de l'Escola Miquel Martí i Pol, al Centre.
"Patufet, on ets? Enlloc. El castellà m'ha mort", es pot llegir en un dels murs de l'indret amb lletra vermella. L'escrit no ha passat desapercebut per a un usuari d'X, que ha compartit la frase a través d'una imatge publicada a les xarxes socials. Ràpidament, ha generat un ampli debat, amb molts comentaris que expressaven la preocupació per la situació de la llengua catalana.
"Ara en Patufet es dirà garbancito de la Mancha", ironitzava un dels usuaris. Altres també qüestionaven la idoneïtat de l'expressió "m'ha mort" en lloc de "m'ha matat", un terme que "ho fa molt més verídic i potent". En poc més de 48 hores, la publicació acumulava més de 55.000 visualitzacions i més de 2.000 m'agrada.
Moviments pel català
Sigui com sigui, la qüestió obre un debat que fa molt temps que està al carrer. Més enllà de les habituals controvèrsies que es generen a l'altra banda de la pantalla, la realitat és que molts sabadellencs manifesten diàriament un cert menysteniment de la llengua en diversos àmbits.
[caption id="attachment_333751" align="alignnone" width="700"]

La pintada sobre el Patufet a Sabadell | David Chao[/caption]
Sense anar més lluny, aquesta setmana el problema ha ocupat la primera plana. Plataforma per la Llengua ha assegurat que
la situació d’emergència lingüística de Catalunya “empitjora” i ha exigit al Govern de la Generalitat un major “compromís” amb el català. Després d’haver-se fet pública l’Enquesta d'usos lingüístics de la població de Catalunya (
EULP) 2023, l’entitat ha lamentat que es mantingui la “tendència a la baixa” en l’ús social del català i han reclamat fer complir i reforçar la immersió, incrementar l’audiovisual, els espais de socialització en català i comprometre’s amb una identitat col·lectiva en català.
Hores després, l'Executiu català va confirmar que invertirà 8,8 milions d’euros en un
pla de xoc per incrementar el nombre de places i cursos de català arreu del territori. Així, té previst crear
30.000 noves places per aprendre català, que estaran coordinades pel
Consorci per a la Normalització Lingüística -que té seu a Sabadell- i que comptaran amb el suport de diferents entitats i sindicats.