Enric Cervelló (Mossos): "Sabadell continua sent una ciutat segura"

El cap de l'ABP dels Mossos de Sabadell ha fet balanç sobre l'informe del Ministeri d'Interior

  • L'actriu sabadellenca Teresa Cunillé rep la Medalla Centenària de la Generalitat
Publicat el 18 de febrer de 2025 a les 19:57
Actualitzat el 14 d’abril de 2025 a les 17:38

El Ministeri d'Interior va publicar la setmana passada el balanç de la criminalitat del 2024 i, segons les seves dades, a Sabadell va créixer un 6% respecte al 2023. Davant d'això, hem volgut parlar amb Enric Cervelló, cap de l’Àrea Bàsica Policial de Sabadell (ABP) dels Mossos d’Esquadra, perquè ens expliqui la lectura de l'informe des del cos de la policia catalana i ha assegurat que "estem molt bé" en termes de seguretat a la ciutat. "Si mirem les dades en fred xoca molt veure que ha pujat un 6% i sembla que hagi passat alguna cosa greu, però si les analitzes una mica veus que realment no és així", ha explicat. Cervelló s'ha mostrat molt clar en la seva explicació i ha assegurat que "només veient les dades del Ministeri, anem molt bé". Ha comparat Sabadell amb altres grans poblacions per demostrar que "la capital del Vallès no es troba en un problema de seguretat pel volum de gent que té". "Tot i pujar un 6% en nombres absoluts, ens trobem en la posició 38 de 69 i amb una ràtio de 49 delictes per cada 1.000 habitants. Ciutats com Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat o Badalona en tenen 106, 87 i 67, respectivament. Per tant, per ràtios, Sabadell no és insegura, però les xifres augmenten a causa del volum de la ciutat i dona com a resultat aquest 6%", ha explicat.

"Estem en el bon camí, i que duri"

El cap dels Mossos ha assegurat que "s'ha treballat molt amb l'Ajuntament i la Policia Municipal" per reduir l'augment dels actes delictius que hi va haver el primer quart del 2024 i clarament s'ha actuat, tenint en compte que amb només tres mesos havien pujat un 20,5% i s'ha acabat l'any amb un 6%. "De fet, aquest 2025 ha començat molt a la baixa, però tampoc es pot fer una previsió de com anirà l'any i dir que anirà perfecte perquè no es pot saber, però anem bé", ha dit. Cervelló ha explicat que l'actuació dels Mossos varia en funció de les necessitats i que es va adaptant a cada moment i situació. "Treballem molt en la intel·ligència policial i cada dia ens van arribant les dades actualitzades i anem adequant el nostre servei de patrullatge. Si veiem que hi ha un barri o una plaça conflictiva, augmentem la presència en aquella zona", ha explicat. Ha fet un balanç positiu de la situació actual de la seguretat a Sabadell i ha assegurat que "estem anant en una bona direcció en termes de seguretat ciutadana" i ha remarcat que "tots estem implicats en la seguretat de Sabadell" i que no ens podem relaxar en aquest sentit per tal que continuï millorant la situació: "les xifres que arriben del Ministeri són admissibles per una ciutat com Sabadell, però això no vol dir que hàgim de deixar de treballar, al contrari".

La prevenció i l'actuació, la clau de la millora

"Actualment, el que més ens preocupen són els furts i els ganivets al carrer", ha explicat. Els Mossos d'Esquadra, en conjunt amb altres cossos de seguretat, van iniciar fa uns mesos el Pla Daga, que té com a objectiu principal retirar les armes blanques dels carrers, i ha comentat que "aprofiten les intervencions del Pla per atacar altres problemes, com el del tràfic de drogues". D'altra banda, també ha fet referència a la disminució del 31,5% dels delictes sexuals i ho ha atribuït a què "hi ha hagut un canvi en la gestió de l'oci nocturn". Conjuntament amb l'Ajuntament i la Policia Municipal s'ha incrementat la vigilància a la nit, principalment a les zones on hi ha locals d'oci, perquè "era un dels punts més conflictius per aquest tipus d'acte delictiu". Alhora, a més a més, "hi ha hagut un augment de la difusió a través de xerrades, comunicats del cos o els mitjans de comunicació" i ha assegurat que s'ha accentuat aquest "efecte altaveu" perquè hi hagi un augment de seguretat i prevenció de riscos i ha assegurat que "estan treballant per continuar baixant aquesta xifra". Els Mossos asseguren que han augmentat les mesures de prevenció en tot moment i ha deixat clar que hi ha hagut un canvi notori cap a positiu. "Tenim un exemple claríssim amb la reducció de més d'un 5% dels delictes relacionats amb el ciberespai". Les xifres del primer trimestre van augmentar un 20,5% i es va aconseguir revertir la situació "a base de molta prevenció i difusió de possibles perills". A més, les Oficines de Relacions amb la Comunitat (ORC) han sigut un factor clau en aquest sentit perquè són l'element que fa de pont entre la policia i la ciutadania, "sobretot en els casos que no són delicte perquè no entren en el Codi Penal, però generen inestabilitat ciutadana", ha explicat, i és a partir d'aquestes queixes que poden actuar i intentar reduir al màxim aquest malestar. "No només detecten el problema, sinó que aporten solucions".

En quins actes delictius augmenten les denúncies?

Un dels punts que més destaquen de l'informe és el dels delictes amb lesions i baralles tumultuàries i Cervelló ha concretat d'on ve aquest augment de les xifres. "Llegint les dades en fred, sembla que a Sabadell ens estiguem barallant pel carrer i no és així. Cal saber, però, que dins d'aquest tipus delictiu hi entra la violència de gènere, que sí que en tenim més, de denúncies". A més, també han augmentat les denúncies per tràfic de drogues i ha assegurat que a Catalunya fa anys que n'hi ha més, però que tot el cos de Mossos hi "està treballant molt" per intentar reduir-ho al màxim. "A l'ABP de Sabadell no només tenim les dades d'aquí, sinó que també les de les ciutats i pobles del Vallès, principalment, i és una tendència que està creixent a tot arreu i s'estan intentant fer les màximes intervencions possibles", ha explicat.