Hi ha prou transport públic a Sabadell? Falten línies de TUS? S’ha de millorar la freqüència de pas o canviar els horaris? L’Ajuntament obre la porta a ampliar les línies, generar nous intercanviadors, incrementar els serveis més congestionats en hora punta i perllongar-los a la nit.
L’any 2026 es realitzarà un estudi integral sobre el transport públic urbà per tal d’identificar les necessitats i mancances del servei, i plantejar el full de ruta del futur de TUS. “Analitzarem factors com la demanda i la freqüència de pas per si hem de posar més serveis i més línies de bus”, explica la tinenta d’alcaldessa d’Espai Urbà, Mar Molina.
La regidora creu que TUS ha d’evolucionar davant dels “canvis que ha viscut la ciutat en els últims deu anys”. En aquest període, la població de Sabadell ha crescut (+7,1%) i també la demanda del bus. L’any 2024, es van fer més de 50.000 viatges en dies laborables, per sobre dels registres de l’any anterior. També s’han incorporat tres noves estacions d’FGC (la Creu Alta, Nord, i Parc del Nord), que funcionen com a intercanviadors tren-bus.
Intercanviadors al Centre i a fora
La regidora defensa el mapa actual de TUS – amb els eixos nord-sud, est-oest i diagonal– i mantenir l’entorn del passeig de la plaça Major com a gran intercanviador. “El Centre concentra el 67% dels desplaçaments diaris. Hi ha una gran demanda de serveis, i de mobilitat per anar a la feina i a l’escola”, explica. Tot i això, Molina defensa l’existència de més punts per fer transbord i així evitar “obligar tothom a passar pel Centre per fer un intercanvi, com poden fer avui els usuaris que van de Can Puiggener a Can Llong”.
El Pla de Mobilitat Urbà de Sabadell 2023-2028, que s’aprovarà en el pròxim ple municipal, ja anticipa algunes línies d’actuació: planteja incorporar nous serveis de bus urbà o interurbà als polígons industrials de la llera del riu Ripoll, que queda lluny de les línies 5, 55 i 80. Una operació que podria beneficiar tant a Can Roqueta com al Raval d’Amàlia, l’únic barri de Sabadell sense bus.

Freqüència de pas fins la nit?
La freqüència de pas és l’aspecte menys valorat dels usuaris de TUS, segons un sondeig realitzat per l’Ajuntament. A principis de 2024 es va augmentar els serveis de la línies L5 i L55 (Les Termes-Can Rull/Can Llong) en resposta a una demanda veïnal. Des dels Merinals s’han fet reclamacions similars sobre l’L4.
Empresaris de l’àmbit del polígon Sud-oest i de Sant Pau de Riu-sec també han reclamat una millora en la freqüència de pas i extendre els horaris per facilitar els desplaçaments dels treballadors. Els autobusos de la línia 11, que cobreix la zona, passen cada trenta minuts en l’actualitat.

L’Ajuntament també estudia allargar els serveis d’autobús nocturns, per complementar els serveis interurbans. Actualment, els últims serveis de TUS són a les 23h i a partir d’aquella hora l’oferta de transport públic sota mínims. “Els ciutadans, les associacions de veïns i les entitats ens ho demanen, i volem tirar-ho endavant”, defensa Molina.
24,7 milions invertits al transport públic
El Pla de Mobilitat Urbana de Sabadell (PMUS) 2023-2028, el full de ruta de les polítiques sostenibles de la ciutat, preveu 67 milions d’euros d’inversió en millores en la xarxa de vianants, seguretat viària i carrils bici, entre altres, sufragades per l’Ajuntament i altres administracions. La partida econòmica més important es destina al transport públic.
L’Ajuntament assegura que que hi ha 24,7 milions d’euros en inversions executades o en execució a la xarxa de bus urbana i interurbana de Sabadell. Algunes de les accions ja implementades ha estat el nou sistema de seguiment dels autobusos (SAE) per comprovar la puntualitat del servei, i les pantalles i el servei contacless que s’han instal·lat als vehicles.
Fotografies: David Chao