Drogues i pantalles: augmenten les consultes al SAIDP

Creix el nombre d'assessoraments individuals quant a l'ús de pantalles

  • Drogues i pantalles: augmenten les consultes al SAIDP
Publicat el 16 de febrer de 2025 a les 10:01
Actualitzat el 17 de febrer de 2025 a les 16:28
El Servei d’Assessorament i Informació en Drogues i Pantalles (SAIDP) ha presentat els resultats de la seva activitat durant l’any 2024, revelant un augment de les persones ateses el 2024 respecte a l’any anterior. Aquest servei, promogut per l’Ajuntament, s’adreça a joves d’entre 10 -a partir d’aquest 2025- fins als 30 anys i ofereix una atenció personalitzada, confidencial i gratuïta per a prevenir el consum de drogues i problemes relacionats. A més, també inclou atenció de consultes referents amb mal ús o abús de les pantalles.  [caption id="attachment_333035" align="aligncenter" width="247"] Cartell SAIDP / Cedida[/caption] Aquest servei s’ofereix a espais específics, és a dir, són els professionals qui es desplacen a les escoles o als centres cívics per a fer tant assessoraments individuals, com tallers col·lectius. En aquest sentit, es busca crear una relació de proximitat i confiança, utilitzant espais més coneguts per a facilitar les consultes dels joves. Per Xavier Polo, psicòleg del SAIDP, “Si fem un model de servei aquí, en una oficina, no tindrà el mateix impacte que si ens desplacem al territori”.
Tal com podem veure a la taula superior, el 2024 el servei ha atès 190 persones en assessoraments individuals, 27 persones més respecte al 2023, cosa que suposa un augment del 15% dels assessoraments. Tot i que el servei també va dirigit a famílies i adults, una major part de les sessions -un 73% concretament- s’han fet a joves. Els usuaris atesos per primer cop també han augmentat l’any passat, que passa de 117 a 138 persones. Per altra banda, a Polo destaca que no es tracta d’un servei per a fer teràpies, sinó que és un espai d’assessoria: “Si algú té una addicció, que és una malaltia crònica i necessita un tractament, ha d’anar a un espai especialitzat, com pot ser l’Hospital Taulí”. Apunta al fet quedes dell SAIDP, alguns casos sí que es poden derivar a diferents serveis més especialitzats, però es tracta d’una minoria. “Gran part dels joves en edat d’adolescència fan consums de substàncies, però això no vol dir que tinguin una dependència a aquestes”, afegeix Polo.

Motius de consulta

Les consultes poden ser per temes diversos relacionats amb el consum de drogues i l’ús de pantalles. Dels 138 usuaris atesos per primer cop, més de la meitat (el 58%) van demanar assessorament en l’ús de pantalles, un 37% el van demanar sobre el consum de substàncies potencialment addictives i, la resta van ser consultades per tots dos motius. En el cas de les drogues, és un tema ja fa temps que està en marxa, no només aquí a Sabadell sinó també a altres municipis, i la demanda d’aquesta temàtica es manté constant. Els principals motius de consulta sobre aquestes substàncies solen ser relacionats amb l’alcohol, el tabac o el cànnabis. Quant a les dues primeres, són substàncies molt normalitzades que tenen un impacte molt alt, però és a mig-llarg termini. “Treballar aquestes drogues amb joves és més difícil. Com els seus efectes són a llarg termini, tenen menys impacte per a ells”, destaca el psicòleg. Per altra banda, la que més preocupa a les famílies i de la que més consultes hi ha, sol ser el cànnabis, ja que és una droga poc normalitzada en l’entorn adult. Per part dels joves, Polo apunta que també s’interessen per la barreja: “Han consumit cànnabis, ho han combinat amb alcohol i els ha donat una pàl·lida. Doncs venen a la consulta per conèixer per què passa això”. Quant a pantalles ha tingut un important augment en els últims anys, arribant a ser el principal motiu de consultes el passat 2024. Les raons de consulta per part dels usuaris més freqüents han estat l’establiment de pautes i límits (52 persones), l’assessorament sobre les tecnologies de la relació, la informació i la comunicació (42 persones) i l’ús de videojocs (33 persones).

Consultes segons el gènere

Un fet destacable és les diferents utilitats de les pantalles que hi ha segons el gènere. Per una banda, les noies acostumen a acudir al SAIDP per excés d’hores a les xarxes com TikTok o Instagram, mentre que els nois, segons l’edat, poden rebutjar aquestes xarxes si no es tracta de publicacions relacionades amb acudits o mems Quant als nois, els principals motius de consulta sol ser per l’excés d’hores jugant a videojocs. Cal destacar que les noies també hi juguen, però hi ha un percentatge d’addicció més alt en nois. Un altre tema en auge es tracta de les apostes esportives. Aquest augment es deu al fet que “abans, per jugar al bingo, per exemple, era presencial. Per tant, era més difícil que un nen de 15 anys hi participés”, segons Polo, “ara, amb les noves tecnologies, és molt més fàcil l’accés a jocs d’atzar en línia per part de menors”.

Activitats col·lectives

A part dels assessoraments individuals, el SAIDP també ofereix altres propostes per a col·lectius, especialment quant a la prevenció. Es promouen diferents activitats entre les quals destaquen les campanyes de sensibilització per a l’alumnat de l’ESO, o sessions participatives orientades a les famílies.
Tant el 2023 com al 2024, la majoria d’activitats van ser per a l’alumnat de secundària, cicles formatius o equivalents, i també es va treballar amb famílies. Tal com havíem vist, el nombre d’usuaris en assessoraments individuals havien crescut, però no és el cas de les activitats col·lectives. Tal com es veu al gràfic, el total de persones que han participat l’any 2024 ha disminuït gairebé un 25% respecte al 2023, cosa que també es veu reflectit en les diferents activitats.  Segons l’expert, destaca una tendència que es veu: “fer un taller o una xerrada, en una única sessió, no té cap impacte”. Menciona que caldria fer-ne almenys deu, a més d’incorporar altres components més enllà del jove com “la família, la comunitat, fer exposicions a les biblioteques els barris, etc.”.

Novetats per al 2025

Una de les novetats més importants implementades des del gener de 2025 ha estat l’ampliació del servei per incloure famílies amb infants a partir de 10 anys (fins ara era a partir dels 12). Aquest canvi ve motivat pel fet que cada vegada el primer mòbil s’adquireix en una edat més primerenca i que, per tant, és necessari intervenir abans. De fet, segons dades de l’institut Nacional d’Estadística (INE), el 41% dels infants reben el seu primer dispositiu mòbil a partir dels 11 anys. Tot i això, aquestes consultes per a nens menors de 12 anys van adreçades a les famílies. Polo menciona que és important tenir clar que “demanar-li a un jove de 10 anys que s'autoreguli no li correspon a ell, sinó a la família”.