

Motius de consulta
Les consultes poden ser per temes diversos relacionats amb el consum de drogues i l’ús de pantalles. Dels 138 usuaris atesos per primer cop, més de la meitat (el 58%) van demanar assessorament en l’ús de pantalles, un 37% el van demanar sobre el consum de substàncies potencialment addictives i, la resta van ser consultades per tots dos motius. En el cas de les drogues, és un tema ja fa temps que està en marxa, no només aquí a Sabadell sinó també a altres municipis, i la demanda d’aquesta temàtica es manté constant. Els principals motius de consulta sobre aquestes substàncies solen ser relacionats amb l’alcohol, el tabac o el cànnabis. Quant a les dues primeres, són substàncies molt normalitzades que tenen un impacte molt alt, però és a mig-llarg termini. “Treballar aquestes drogues amb joves és més difícil. Com els seus efectes són a llarg termini, tenen menys impacte per a ells”, destaca el psicòleg. Per altra banda, la que més preocupa a les famílies i de la que més consultes hi ha, sol ser el cànnabis, ja que és una droga poc normalitzada en l’entorn adult. Per part dels joves, Polo apunta que també s’interessen per la barreja: “Han consumit cànnabis, ho han combinat amb alcohol i els ha donat una pàl·lida. Doncs venen a la consulta per conèixer per què passa això”. Quant a pantalles ha tingut un important augment en els últims anys, arribant a ser el principal motiu de consultes el passat 2024. Les raons de consulta per part dels usuaris més freqüents han estat l’establiment de pautes i límits (52 persones), l’assessorament sobre les tecnologies de la relació, la informació i la comunicació (42 persones) i l’ús de videojocs (33 persones).
Consultes segons el gènere
Un fet destacable és les diferents utilitats de les pantalles que hi ha segons el gènere. Per una banda, les noies acostumen a acudir al SAIDP per excés d’hores a les xarxes com TikTok o Instagram, mentre que els nois, segons l’edat, poden rebutjar aquestes xarxes si no es tracta de publicacions relacionades amb acudits o mems. Quant als nois, els principals motius de consulta sol ser per l’excés d’hores jugant a videojocs. Cal destacar que les noies també hi juguen, però hi ha un percentatge d’addicció més alt en nois. Un altre tema en auge es tracta de les apostes esportives. Aquest augment es deu al fet que “abans, per jugar al bingo, per exemple, era presencial. Per tant, era més difícil que un nen de 15 anys hi participés”, segons Polo, “ara, amb les noves tecnologies, és molt més fàcil l’accés a jocs d’atzar en línia per part de menors”.Activitats col·lectives
A part dels assessoraments individuals, el SAIDP també ofereix altres propostes per a col·lectius, especialment quant a la prevenció. Es promouen diferents activitats entre les quals destaquen les campanyes de sensibilització per a l’alumnat de l’ESO, o sessions participatives orientades a les famílies.