L’eix que conformen la rambla d’Ibèria i la ronda de Ponent ja no vol ser una barrera entre barris residencials i industrials sinó una zona on viure-hi amb tots els serveis a prop, combinats amb alguns grans locals comercials, restaurants, altres serveis i establiments com concessionaris de cotxes que volen un gran aparador. En els darrers anys, la construcció d’habitatges on fins no fa gaire hi havia vapors o indústries, juntament amb l’obertura de nous espais d’oci, comercials i restaurants, han atret nous veïns a aquesta zona que separa els barris del Centre i Hostafrancs, així com Can Feu i Gràcia.
Un dels darrers canvis que s’ha materialitzat és la construcció de l’edifici Jardins de Ponent, aixecat sobre els terrenys de l’antic Vapor Fills d’Esteve Serra, a la ronda de Ponent, 72-78. El nou edifici té una quarantena de pisos. L’assessora immobiliària de Century 21 AMG Sabadell Lídia Torrents subratlla que una de les tendències del moment és que als baixos d’una artèria viària rellevant com aquesta ja no sempre s’hi fan locals. En el cas de la promoció esmentada, per exemple, s’hi han fet baixos. Torrents assenyala aquesta tendència perquè “a la ciutat hi ha molts locals buits. I, pel preu del metre quadrat, surt més a compte fer un habitatge de planta baixa amb un bon pati”. “L’obra nova va per aquí”, diu.
En el cas de la rambla d’Ibèria, de moment, és on el planejament reserva més espai per a locals o oficines i no tant habitatges. El darrer canvi en aquesta zona és l’enderroc de la nau industrial de la cantonada amb el carrer de Pau Claris on, segons fonts municipals, s’ha demanat una llicència d’obres per construir-hi un edifici d’ús terciari que admetria, per exemple, locals i oficines.
[caption id="attachment_330889" align="aligncenter" width="700"]
Major interès del mercat
Xavi Santos, gerent de Peritax Immobiliaria i membre de la junta local del col·legi d’agents de la propietat immobiliària (COAPI), destaca que “està pujant la demanda” en tota la zona de la banda de la ronda Ponent més propera a Hostafrancs perquè “Sabadell necessita habitatge i, aquesta part que fins ara era més industrial, s’ha anat reconvertint, ha quedat més integrada al Centre i no es veu tan aïllada. I ha sofert una revalorització”. Santos assenyala que a la zona dels carrers entre la carretera de Terrassa, l’avinguda de Rafael Casanova i la ronda de Ponent, els veïns valoren disposar d’una gran superfície alimentària (Esclat), així com la proximitat al Mercat Central i altres botigues i zones comercials del Centre. A banda, diu, com a Gràcia, “la gent valora que té l’estació dels FGC i l’entrada a l’autopista C-58 a prop”.
Pendents del corredor verd
Enrere queden els anys que el tren dels FGC travessava la rambla d’Ibèria en superfície i els cotxes passaven sota terra. La connexió entre Gràcia i el Centre, a través del corredor verd que ha d’anar del passeig de Can Feu i l’espai sorgit del soterrament dels FGC fins a la plaça del Vallès està pendent que comencin les obres per urbanitzar aquest nou espai. A hores d’ara, el projecte està en licitació amb un pressupost estimat de 4,3 milions d’euros.