Recuperaran La Farinera per fer-hi 88 habitatges

Al solar de l’antic institut Vidal i Barraquer es construiran 63 habitatges lliures i 25 de protecció oficial. S'ha desencallat un projecte que permetrà edificar l’útim gran solar de la Gran Via que queda buit

  • Recuperaran La Farinera per fer-hi 88 habitatges
Publicat el 20 de gener de 2025 a les 20:21
Actualitzat el 21 de gener de 2025 a les 10:28

Fa anys que el vapor La Farinera espera el seu torn i, previsiblement, arribarà en els pròxims mesos. La Junta de Govern Local ha concedit la llicència d’obres per construir habitatges en l’últim gran solar de la Gran Via que ara mateix queda per edificar i que havia acollit el primer i únic vapor fariner de la ciutat. És el que està situat entre els carrers d’Alfons Sala, Covadonga, Metge Mir i Comte de Reus i en el qual, anys enrere, hi havia l’Institut Vidal i Barraquer, per on havíen passat milers de sabadellencs. El centre educatiu va tancar després del curs 2005-06 i va començar a ser enderrocat el 2008.

La llicència, concedida a Pecotaca Servicios y Gestiones SL, autoritza la construcció de 88 habitatges, dels quals 63 seran lliures i 25 de protecció oficial. També s’hi farà un aparcament amb 113 places per a cotxes, 19 trasters i hi haurà tres locals comercials. Els domicilis estaran distribuïts en edificis que arquitectònicament seguiran la línia que ja es va implementar en la reconversió dels solars del seu voltant (com el de Vilà i Fusté). Part d’ells estaran a l’antic edifici de La Farinera que s’ha conservat, perquè està protegit, a la banda del carrer de Covadonga. Amb una ocupació mitjana dels habitatges de tres persones, en aquesta nova promoció hi anirien a viure unes 264 persones no abans de finals de 2026 tenint en compte, a falta de confirmar el calendari, que les obres solen durar aproximadament un any i mig (18 mesos) i encara no han començat.

A banda d’aquests dos centenars de nous veïns, Covadonga n’incorporarà més en els pròxims anys un cop acabi la construcció de la promoció d’habitatges de l’Artèxtil, formada per 82 pisos en tres edificis situats entre els carrers de Brujas (Gran Via) i Romeu. La promoció de l’Artèxtil és de la promotora Culmia i les obres van començar fa més d’un any.

Vapor fariner del 1877

La Farinera va néixer com a vapor fariner el 1877 i va funcionar com a tal fins al 1915. El seu emplaçament era idoni per la proximitat que tenia a l’estació de tren, situada a escassos metres a l’actual plaça de Clara Campoamor. Els usos que va tenir es van compartir i ser diversos al llarg dels anys, en què es va combinar una part industrial amb una educativa, ja que entre 1980 i 2006 va acollir l’institut Vidal i Barraquer.

[caption id="attachment_329998" align="aligncenter" width="1000"] Nau de La Farinera protegida i conservada / VÍCTOR CASTILLO[/caption]

El vapor el van fundar Gabriel Romeu i el constructor Pedro Manich, tal com explica el catàleg de protecció del patrimoni sabadellenc de l’Ajuntament de Sabadell. La intenció inicial va ser, com en altres casos a la ciutat, llogar força i espais a petits empresaris tèxtils o drapaires del municipi. Des de l’enderroc del Vidal i Barraquer, pràcticament en els últims 20 anys, el solar de la Farinera ha estat en desús i ha canviat de propietat. Segons fonts del sector, diversos promotors s’han interessat per l’espai al llarg dels anys, però cap promoció ha arribat a fructificar, almenys fins ara, en què s’ha concedit la llicència d’obres per tirar-ne una endavant. La promotora Gestilar, per exemple, ja ho va intentar anys enrere i encara queda un rètol en una cantonada del solar que recorda la promoció que s’hi havia previst.