El concepte de
masia sempre va molt associat a la vida rural o a un espai al camp. No obstant això, dins la ciutat també en podem trobar. A Sabadell hi ha vuit masies urbanes, algunes tenen un ús residual, d'altres pràcticament cauen a trossos i també hi ha les que mantenen una vida completa i serveixen de seu o espai de trobada.
Masia de Can Rull
És una masia renaixentista del segle XV amb una superfície de 529 metres quadrats. Està protegida com a bé d'interès local. Anteriorment, era coneguda com a Mas d'en Torrella o Can Julià Ferrer, però des de fa dècades que s'anomena com el barri on es troba. Actualment, l'espai és un restaurant que ofereix una gran varietat en la seva oferta amb plats de tota mena. També fa el servei de seu de l'Agrupación Andaluza de San Sebastián de Los Ballesteros, entitat del barri.
Masia de Sant Oleguer
És un monument que es va construir el segle XIII i que està protegit com a bé d'interès local. Es va construir amb pedres de la vella pedrera de Sant Oleguer. La segona meitat del segle XX es van fer diverses reformes, amb l'obertura de noves finestres. Des del 1977 és la seu del Club Falcons, fet que fa que sigui popularment coneguda com la masia dels Falcons.
Masia de Can Llong
És una masia
construïda al segle XV i està inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. A la part superior del pilar esquerre es pot veure una inscripció del 1649 amb el nom de Joan Llonch. Actualment, no té ús per motius obvis. És un edifici totalment en runes i sense cap capacitat de restauració a curt o mitjà termini.
Masia de Ca n'Oriac
No se sap quan es va construir, però sí que es té constància que el 1578, Antic Oriac la va comprar i s’hi va instal·lar, amb el nom de Ca n’Oriac. Formava part de l’antic terme municipal de Sant Pere de Terrassa, en concret a la zona coneguda com el Mas Oriac. Va anar passant per diverses mans fins que un hereu la va cedir a l’Ajuntament el 1999. Des d’aleshores no té cap ús. El 2017, l’Ajuntament va impulsar un procés participatiu per definir-ne els usos, però passats anys el projecte ha continua estancat en un calaix.
Masia de Can Gambús
La masia va ser edificada a finals del segle XIX en un espai que havia estat propietat dels Gambús de Sabadell. Posteriorment, es van ajuntar amb els Argemí, fet que va propiciar que es conegués l'edifici com a Torre Argemí durant algun temps. La masia es troba al parc de Can Gambús i actualment fa la funció de restaurant vegetarià tot i que la majoria de gent hi va com a lloc de trobada amb amics per prendre refrigeris. El nom comercial, amb el que és més conegut avui dia, és La Capella.
Masia de Can Deu
L'espai està documentat des de l'inici del segle XI, tot i que va tenir una fase d'expansió entre els segles XIV i XVI. L'edifici era conegut com a Mas Sallent, però el segle XVII ja estava registrat sota el nom de Can Deu després que l'única filla supervivent de la família Sallent es casés amb Jaume Deu. Va anar passant per les mans de diverses famílies terratinents fins que el 1964 la va adquirir la Caixa de Sabadell i, després de restaurar-la, es va inaugurar un Museu d'Eines del Camp, que encara es troba en funcionament en l'actualitat.
Masia de Can Roqueta
Les primeres construccions en el lloc daten del segle XII i XIII, tot i que van patir grans remodelacions durant els segles posteriors fins al XIX, quan es va aconseguir l'aspecte amb què es coneix la masia. En els terrenys pròxims a l'edifici es va descobrir a principis del segle passat un important jaciment arqueològic on es va trobar un gran assentament prehistòric i estructures d'època ibèrica, medieval i moderna. Actualment, és de propietat municipal i la utilitza la Fundació Privada Atendis com a seu.
Masia de Sant Pau
És una masia basilical del segle XVI. Era coneguda com a Quadra de Riu-sec i va ser una explotació agrícola important des de l'època romana, quan hi havia una vila, i va mantenir l'estatus durant l'època medieval i la moderna. Durant anys, es van construir al voltant diversos elements annexos. També és coneguda com a Granja de Sant Pau i actualment fa la funció de masia agrícola, tot i que serveix d'espai recurrent per a celebrar grans esdeveniments com casaments.
FOTOS: DAVID CHAO