La Fundació Bosch i Cardellach acollirà aquest dijous, 21 de novembre, la conferència ‘1300 habitatges socials a Sabadell en 5 anys? (dels 50.000 programats a Catalunya). On i com?’. L’impartiran el soci i CEO de la promotora immobiliària sabadellenca Salas, Manel Rodríguez; i l’arquitecte urbanista sabadellenc Manel Larrosa. L’acte començarà a les 19 h i l’assistència és gratuïta.
Larrosa avança que farà propostes concretes per incrementar a curt i mitjà termini el parc d’habitatge. D’entrada, subratlla, “50.000 habitatges és una xifra enorme”, per la qual cosa creu que serà imprescindible la participació del sector públic i també del privat, però no només de promotors, sinó entitats socials, sense ànim de lucre, cooperatives, etc.
Es tractaria de fer una operació actualitzada al s. XXI tipus la construcció del barri de Can Deu per part de Vimusa, o de barris com la Concòrdia o Can Rull els anys 70, d’iniciativa privada. En aquest cas, en indrets com el Vapor Turull, l’Estruch o alguns límits del parc de Catalunya, per citar algunes propostes.
L’arquitecte urbanista creu que, dels 1.300 habitatges que pertocarien a Sabadell, d’entrada s’hauria de fer un pla per fer habitatge dotacional, adreçat a un sector de la població concret (com els joves o la gent gran), seguint el model dels complexos de lloguer que ja hi ha actualment i són pioners a Catalunya. En un segon estadi, assenyala que es podrien fer “operacions més completes”, en les quals es podrien combinar diferents modalitats de propietat o posessió, sigui donant opcions de lloguer, venda o cessió d’ús, per exemple.
D'altra banda, el sabadellenc creu que s'hauria de descentralitzar l'Incasòl, amb una dotzena d'agències regionals. Planificarien i gestionarien el sòl públic, alhora que haurien de definir els nous estàndars urbanístics d'habitatge social.