Ara fa dos anys, el novembre de 2022, van començar les primeres obres de reforma del conjunt fabril Sallarès Deu, propietat de l’Ajuntament des que el consistori el va comprar el 2018 per 4,5 milions d’euros, i encara continuen. Es tracta de la finca situada al barri de Gràcia entre els carrers dels Cellers, Viladomat, Reina Elionor i Jacint Verdaguer. La rehabilitació de l’edifici s’està finançant amb fons europeus Next Generation, dels quals el consistori ha rebut més d’1,5 milions d’euros. Per exemple, en el cas del Centre de Formació per a la Transició Digital (CTTD), subvencionen un 75% del cost, uns 569.000 euros d’un total pressupostat en pràcticament 750.395 euros.
Tot just aquesta setmana, la Junta de Govern Local ha aprovat la licitació de les obres del Centre de Formació per a la Transició Digital (CTTD), un dels pilars que acollirà l’espai un cop reobri. Aquest espai es destinarà a la formació tecnològica per a professionals, actius o aturats, i empreses, així com a activitats d’iniciació a internet per a tota la ciutadania. A part, oferirà formació tecnològica bàsica, formació especialitzada, acreditació de competències digitals, escola de vocacions tecnològiques, laboratori per a nous perfils professionals i una oferta de titulacions en certificats de professionalitat tecnològics, com també espais d’ús lliure i autoaprenentatge.
El projecte que està més avançat, però, és l’Escola de Restauració, que estarà vinculada al Vapor Llonch, que depèn de Promoció Econòmica de l’Ajuntament. Té accés des del carrer dels Cellers i s’ha rehabilitat tant la nau com el pati adjacent. Fonts municipals expliquen que l’actuació en l’estructura està molt avançada, però encara faltarà adequar l’interior, inclòs el mobiliari.
A part d’aquesta escola, a l’edifici de Sallarès Deu també es traslladarà l’Escola de Flequeria de Sabadell, que actualment és al Centre de Formació Cal Molins. Es farà en col·laboració del Gremi de Flequers de Barcelona. A banda, a Sallarès Deu hi haurà un viver d’empreses i espai de cotreball de l’escola Illa. Finalment, el Rebost Solidari, actualment a Torre-romeu, no s'ubicarà en aquest espai com s'havia previst en un primer moment i fonts municipals confirmen que se li busca una altra ubicació.
Projecte de concurs
El projecte global de rehabilitació es va treure a concurs, i el va guanyar el despatx barceloní Julià Arquitectes i Associats amb la proposta Intersticis Actius. Una de les principals singularitats de la proposta és que es recuperaran els patis interiors que separen les naus que conformen el conjunt fabril, que alhora serviran per fer-lo energèticament més sostenible.