Les veus que resisteixen a l'avinguda de la Concòrdia 70 anys després

Testimonis de l'evolució del barri, els històrics comerciants es rebel·len davant dels últims tancaments a la zona

  • Les veus que resisteixen a l'avinguda de la Concòrdia 70 anys després
Publicat el 15 de novembre de 2024 a les 10:03
Actualitzat el 15 de novembre de 2024 a les 12:31
L'avinguda de la Concòrdia ha estat històricament un dels pulmons comercials de Sabadell. "Durant molt temps, era un lloc de màxim prestigi", recorden els veterans. Una via on els veïns del nord han trobat tradicionalment botigues convertides en símbols de la ciutat per a diferents generacions. L'anunci del tancament de la Llibreria PAES fa unes setmanes ha colpejat l'orgull d'aquest punt neuràlgic a casa nostra, habitualment ple d'activitat. L'adeu de l'establiment és l'últim símptoma de la transformació progressiva d'un entorn que lluita per preservar la seva identitat. "L'evolució que està experimentant l'avinguda és el reflex d'una realitat que s'estén en altres zones, no només a Sabadell", apunta el president de l'Associació de Veïns del barri, Francisco Martínez. Els nous hàbits de consum, amb l'arribada de grans cadenes de compra en línia, emergeixen entre els factors que expliquen certa "despersonalització" advertida pels més antics del lloc. "D'una manera o altra, és una tendència que també es viu en punts com l'avinguda de Matadepera", afegeix per la seva banda el president de l’Associació de Comerciants de Ca n’Oriac, Miguel Tello. [caption id="attachment_322667" align="aligncenter" width="700"] L'avinguda de la Concòrida | Juanma Peláez[/caption] Els carretons de la compra resisteixen a la vorera. Són testimonis d'una avinguda de la Concòrdia que encara alberga algunes botigues familiars. "Pràcticament, es poden comptar amb els dits d'una mà. I en van arribar a ser més de quaranta!", rememora el Gonzalo Prieto, de la Papereria PAES, un dels actors que ha contemplat l'emplaçament gairebé des de l'inici. L'ambient i l'esperit de la zona, coincideixen els comerciants, ha canviat. És, radiografien, un procés que sembla no tenir aturador. "Amazon ho arrasa tot. Ara, venen compradors amb el mòbil a la mà i et pregunten per un producte. Si el vens cinquanta cèntims més car, marxen i et diuen tan amples que ja ho compraran per internet", exemplifica amb tristor Prieto. [caption id="attachment_322669" align="aligncenter" width="700"] L'avinguda Concòrdia, els anys 60 | Cedida[/caption] Molts locals s'han reorientat i ofereixen nous productes, segurament, sense la solera d'antany. Altres, han abaixat la persiana, sense trobar alternatives per continuar. "En general, falta relleu generacional. Nosaltres som una excepció", s'enorgulleix el Pere Puig, al capdavant ara de la mítica merceria La concòrdia situada als porxos. Un dels que dirà adeu és la Joieria Lucle, que s'acomiada dels clients amb resignació. "No som els únics. En els pròxims mesos també tancarà la botiga de sabatilles", avisa la Sebi. A pesar del context, els botiguers de tota la vida citats per a l'ocasió es rebel·len contra un discurs derrotista. "Els que aguantem continuem venent i servint el veïnat. Encara som com un psicòleg!", emfatitza optimista la Victòria, de la Matalasseria Roca, present des dels anys 50.

Recuperar l'Associació de Comerciants?

Per a fer front a l'escenari incert, l'Associació de Veïns ha posat sobre la taula la possibilitat de recuperar l'Associació de Comerciants, reforçant el lligam amb altres pols d'activitat com la Via Aurèlia. Una opció que els implicats veuen amb bons ulls per a enfortir el col·lectiu. "És una llàstima veure com al costat teu plega un comerç que ha impulsat el barri", bufa la Victòria, sorpresa en conèixer les últimes notícies. "Som nosaltres els que paguem els impostos i fem que hi hagi vida i llueixin els carrers", reivindica, emocionada. [caption id="attachment_322670" align="aligncenter" width="700"] La Concòrdia, durant el seu moment de creixement al segle XX | Cedida[/caption] Fonts municipals defensen que l'Ajuntament promou la dinamització comercial a tots els barris. El 2023, remarquen, es va posar en marxa una campanya per impulsar l’ús de locals comercials disponibles a tota la ciutat, "donant un aspecte més atractiu i segur". La voluntat, argumenten, és també atraure nous negocis. Sobre el terreny, però, algunes portes es van tancant per última vegada. "Em fa molt mal imaginar-me algun dia la meva botiga tancada", confessa Prieto, verbalitzant un sentiment generalitzat.

Com serà l'avinguda d'aquí a deu anys?

Les anècdotes, escoltant les veus dels venedors, són incomptables. Més enllà de la 'modernització' general del consum, la transformació urbanística de l'avinguda tampoc ha estat aliena a la renovació, esdevenint un dels cavalls de batalla dels negocis. El nou enllumenat o l'arribada del carril bici, coincideixen, han tingut un impacte important. "Abans, la gent aparcava el cotxe i venia un moment a comprar. Ara no es pot, i això ha desincentivat el moviment", afirmen els presents. [caption id="attachment_322668" align="aligncenter" width="700"] Els comerciants, reunits aquesta setmana | Juanma Peláez[/caption] El comerç, alerten, és una bombeta que, si no s'actua, s'anirà fonent. D'aquí a una dècada, reflexionen, molts establiments potser seran habitatges, com passa en altres llocs. Reunits en una cadena de forns de pa ubicada en el barri, quatre representants històrics de la Concòrdia repassen vivències -algunes, en blanc i negre-. Avui, l'exterior s'adapta als nous temps. Sense esborrar el que va ser, però perdent part de la llum que atresorava. "És important que es lluiti per a mantenir el vincle amb el veïnat", alça la veu la Victòria Roca. Mentre l'indret canvia de dalt a baix, els més veterans aguanten, amb l'esperança que almenys el seu paper clau en el desenvolupament de Sabadell no quedi mai en l'oblit. https://www.diaridesabadell.com/2024/11/15/avinguda-concordia-locals-tancament-negocis-botigues-veins-barri/