Els veïns de la Concòrdia responen als tancaments: "El petit comerç dona valor afegit"

Clients de tota la vida dels negocis familiars de la zona reflexionen sobre el futur del barri

  • Els veïns de la Concòrdia responen als tancaments: "El petit comerç dona valor afegit"
Publicat el 15 de novembre de 2024 a les 12:28
Actualitzat el 15 de novembre de 2024 a les 12:32
L'avinguda de la Concòrdia batalla per no perdre la seva essència. Aquell encant que ha marcat els residents d'aquest tram de Sabadell. Però que també ha atret milers de vallesans que hi han trobat un lloc de confiança ple d'oportunitats.

David Guirado, 58 anys contemplant l’evolució del barri des de l’avinguda

“Més amunt hi havia la peixateria del Cisquet. Allà, fa anys, una lleteria. I en aquell local el mític videoclub...”, narra David Guirado aixecant la mirada al bell mig de l’avinguda. Amb 58 anys, és un d’aquells veïns de tota la vida del barri de la Concòrdia. “Aquesta avinguda ha canviat moltíssim. Abans, els baixos de les cases eren plens de negocis familiars”, repassa. Ara, exposa, s’han instal·lat comerços que abasteixen el barri. Grans cadenes, “però no és com abans”, confessa. “Perds el vincle i l’assessoria de tota la vida. S’ha perdut el caliu”, diagnostica. “Si vols una cosa específica, en un comerç de tota la vida t’ho expliquen i t’aconsellen”. En les circumstàncies actuals, diu, entén que molta gent opti per fer les compres per internet: “A sobre, t’ho porten a casa”, remata sobre la dificultat de protegir-se davant les actuals dinàmiques.

Georgina Santiago, autocrítica amb els hàbits de les noves generacions

La Georgina Santiago s’enorgulleix de viure “en un barri molt familiar”. “Soc de tota la vida d’aquí”, avisa. Ara, pensant en la canalla, veu com els hàbits han canviat. “Ho noto, per exemple, amb la roba. Has d’anar al gran establiment de torn. I és culpa nostra, perquè ens hem acostumat a comprar-ho tot en línia”, exposa, autocrítica. Ella intenta ponderar el servei, més enllà del preu. “La comoditat et porta a entrar al mòbil i demanar-ho perquè t’arribi de manera immediata. Però hi ha coses, com els llibres, que demanden un valor afegit. Anar a la PAES és que t’aconsellin un llibre, que els nens puguin tocar, olorar-los. El tancament ens ha entristit molt, perquè a més coneixíem el Mario i estableixes un vincle personal. És una llàstima”, bufa. I sentencia: “Ens estem carregant allò de tota la vida. Potser comprar ens surt més barat, però a la llarga...”.

Araceli Llamas, víctima de la pèrdua d’establiments comercials al costat de casa

L’Araceli Llamas fa més de quaranta anys que viu a la Concòrdia. Un efecte del tancament de locals experimentat en els darrers anys és que la gent gran del barri -un dels més envellits de Sabadell- ha de desplaçar-se per anar a comprar allò que abans tenia al costat de casa. “Mantenir l’oferta és important, sobretot per aquesta gent. Malauradament, però, veiem com gradualment es va perdent”, lamenta, posant l’exemple de la llibreria. Els records d’una Concòrdia esplendorosa desperten el seu sentiment més nostàlgic. “És un lloc que sempre ha tingut molta vida. Ple de botigues i dinamisme”, destaca. L’evolució, admet, preocupa els veïns, en una tònica que també afecta altres barris. “Hi haurà un moment que, si no hi ha establiments a prop de la gent, serà inevitable recórrer a internet per a fer qualsevol compra”, precisa sobre l’escenari que deixen les noves dinàmiques. Fotos de Juanma Peláez https://www.diaridesabadell.com/2024/11/15/avinguda-concordia-sabadell-comercos-historics-tancament-botigues/